Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kaos på Kabuls flygplats – USA: ”Åk inte dit”

Publicerad 2021-08-21

Kaos präglar flygplatsen i Kabul.

Tusentals civila afghaner trängs vid talibanernas vägspärrar i hopp om en plats på ett plan ut ur landet.

Undvik området, manar USA.

Flygplatsen i Kabul kontrolleras fortfarande av USA. Det ska vara en av få säkerhetszoner som finns kvar i Afghanistan där talibanerna tagit makten.

Men på lördagen kom den amerikanska ambassaden med besked om att säkerheten på väg till flygplatsen inte kan garanteras. Enligt en talesperson för Pentagon finns en hel uppsjö av säkerhetsproblem.

”På grund av eventuella säkerhetshot utanför flygplatsen i Kabul avråder vi amerikanska medborgare från att åka till flygplatsen och råder alla att undvika flygplatsens ingångar för tillfället, såvida man inte fått särskilda instruktioner från en representant från amerikanska myndigheter” står det i ambassadens utskick.

Talibanerna: ”Dåligt förberett”

Kaoset vid flygplatsen är inte talibanernas fel, säger en av extremiströrelsens företrädare till Reuters.

– Väst kunde ha haft en bättre evakueringsplan, säger han.

När USA:s president Joe Biden höll tal till sina landsmän på fredagen bekräftade han vad bilder från flygplatsen redan övertygat omvärlden om: evakueringen är farlig.

– Den utsätter våra soldater för risker och den utförs under svåra omständigheter. Jag kan inte ge några löften om det slutliga resultatet, sade USA:s president Joe Biden när han under fredagen talade till sina landsmän.

Enligt en medarbetare vid Nato har 18 000 personer, främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda afghaner, evakuerats under de fem dagar som gått sedan talibanerna intog presidentpalatset i söndags.

Karta över Kabul.

Blev snabbt farligare

Kaoset vid Kabuls flygplats uppges ha försämrats under det senaste dygnet enligt Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre).

– Vi har gjort det väldigt tydligt för norska medborgare att de måste göra sina egna säkerhetsbedömningar, eftersom vi inte har möjlighet att transportera dem till flygplatsen eller hjälpa dem utanför, säger hon under en pressträff på lördagseftermiddagen.

Människor desperata att fly talibanstyret skapar trängsel i sina försök att ta sig förbi vägspärrar.

”Säkerhetssituationen har försämrats avsevärt de senaste timmarna. Ett stort antal människor är framför flygplatsen och våldsamheter till och från hindrar tillgången till flygplatsen”, meddelar Schweiz utrikesdepartement i ett uttalande.

Enligt ett uttalande från Kreml har Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdoğan talats vid och kommit överens om hur de två länderna ska agera mot Afghanistan hädanefter. Fokus ska ligga på att förhindra terrorism och bekämpa narkotikahandeln, enligt uttalandet.

Talibaner patrullerar bredvid trafikpolisen.

Framtida styret oklart

Världens ögon riktas nu mot extremiströrelsen, som överraskat många med sitt snabba maktövertagande. Hur de kommer att styra landet beräknas inte meddelas än på ett par veckor. Uppgifter om att utländska medborgare tillfångatagits av talibanerna nekas av extremiströrelsen.

– Men vi frågar ut några av dem innan de lämnar landet, säger talibanföreträdaren till Reuters.

Talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar beräknas vara en viktig aktör i att bestämma hur landet hädanefter ska styras. Han har lämnat Qatar och återvänt till Kabul för samtal om det nya styret, skriver nyhetsbyrån AFP.

Baradar satt i fängelse i Pakistan mellan 2010 och 2018 men har därefter varit chef för talibanernas politiska kansli i Doha, där fredssamtal med bland andra USA hållits.

Nu ska Baradar fördela ansvaret för bland annat säkerhetsfrågor och landets ekonomi samt möta lokala ledare, företrädare för tidigare regeringar, religiösa ledare och krigsherrar, enligt medieuppgifter.

USA varnar för att åka till flygplatsen i Kabul.

Vill verka mjukare

Den senaste veckan har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under det tidigare väldet 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap, offentliga avrättningar var vanliga och musik bannlystes.

Men i veckan har uppgifter om våldsamheter kommit fram, talibanerna rapporteras bland annat ha öppnat eld under en demonstration och vid ett nationaldagsfirande.

Enligt en rapport från det norska analyscentret Rhipto letar talibanerna upp personer som har arbetat för den tidigare afghanska regeringen eller med utländska styrkor i Afghanistan och straffar dem, eller deras familjer, enligt ”sin egen tolkning av sharialagarna”.

Talibanföreträdaren som Reuters talat med medger att ledningen hört talas om ”illdåd och brott” mot civila. Han lovar att ansvarsutkrävande kommer att ske även i de egna leden.

– Om talibaner orsakar dessa rättsliga problem kommer de att utredas, säger han.