Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polisens teori: Explosion var skrämseltaktik

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-01-03

Stora delar av Göteborg hörde tisdagskvällens kraftiga explosion i ett flerfamiljshus Mölndal. Enligt polisens teorier var syftet inte att skada – utan att skrämmas.

På en pressträff under onsdagen konstaterar Christian Nylén, chef för polisområde Syd, att explosionen var den kraftigaste i hans område på mycket länge.

– Den kan bara jämföras med den handgranat som exploderade i ett trapphus i Frölunda i somras, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt uppgifter ska det röra sig om en flera kilo tung sprängladdning som detonerat strax efter 21 på tisdagskvällen. Explosionen var så kraftigt att den hördes över stora delar av staden, skriver tidningen.

Under natten har Nationella bombskyddet varit på platsen för att utreda händelsen.

Polisens teori handlar i nuläget om att explosionen var ett sätt att ”sända ett budskap”. Till vem eller vilka är oklart – och ingen misstänkt har ännu omhändertagits.

Så sent som på nyårsafton inträffade ytterligare en kraftig explosion vid ett flerbostadshus i Hisings Backa. Om de båda incidenterna har kopplingar till varandra utreds nu av polisen.

– Vi utesluter inte kopplingar mellan olika brott som sker i området. Däremot är det alldeles för tidigt att säga något om det, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler till TT.

Inga personer kom till skada i samband med händelsen som rubriceras allmänfarlig ödeläggelse.

Räddningstjänstens bedömning är att det finns en rasrisk i fastigheten. När de boende kan återvända till sina lägenheter är oklart.