Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Israel: Månader av krig kvar

TT

Publicerad 2023-11-23

Rök stiger efter ett israeliskt anfall mot Gaza på torsdagen.

Vapenvilan mellan Israel och Hamas är bara ”en kort frist” innan kriget fortsätter.

– Vi förväntar oss att det återstår minst två månader av strider, säger försvarsminister Yoav Gallant.

Ministern säger i sin första kommentar efter att en vapenvila utlysts till fredag morgon att kriget fortsätter, vilket även premiärminister Benjamin Netanyahu tidigare sagt.

– När (vapenvilan) är slut kommer striderna att fortsätta, och det intensivt, och vi kommer att fortsätta vår press på att få tillbaka fler i gisslan, säger Gallant enligt tidningen Haaretz.

Den israeliska arméns (IDF) talesperson Daniel Hagari säger till israelisk tv att militären nu planerar krigets fortsättning.

– Att ta kontroll över Gazaremsan är bara det första steget i ett långt krig. Under de kommande dagarna ska vi fokusera på nästa steg, säger han enligt Reuters.

– När vapenvilan inleds ska våra styrkor vara utplacerade vid de gränser som är fastställda inne i Gaza, och de ska röra sig längs linjerna.

Också terrorstämplade Hamas säger att de förbereder sig på vidare våld. En talesperson för islamiströrelsens väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, säger i en videoinspelning till Al Jazeera att ”vi uppmanar till upptrappning av konfrontationen med ockupationsmakten”.

Vapenvilan mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleds klockan 06 svensk tid på fredagsmorgonen, enligt medlare i Qatar.