Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Israel: Hamas hårda kärna flyr sina bunkrar

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-12-12

Israeliska soldater spanar mot Gazaremsan på måndagen.

Hamas är nu ”på gränsen till upplösning” och kommer utmattade ”upp ur sina bunkrar”. Det hävdar Israels försvarsminister Yoav Gallant, medan bombningarna av Gaza fortsätter.

Följ ämnen
Israel

Det hårdfört islamistiska Hamas är terrorstämplat, men en bred rörelse som har styrt Gazaremsan i över 15 år. Gallant hävdar dock att man nu i kriget röner stora framgångar mot ”den hårda kärnan”.

– De har under lång tid varit beredda på strid, men närmar sig kollaps, säger försvarsministern på en presskonferens enligt medier i Israel.

– Antalet som ger upp visar på läget. De kommer upp ur sina bunkrar, och erkänner att saknar vapen och saknar mat.

– Bland dem finns terrorister som var inblandade den 7 oktober, tillägger han, syftande på Hamas jätteattack som utlöste kriget för drygt två månader sedan.

Kapitulationerna får dock inte Israel att minska tempot i offensiven som ödelagt stora delar av Gazaremsan. Bombningarna och markstriderna fortsätter, vilket får larmen om en växande katastrof för civilbefolkningen att öka dag för dag.

För att lindra läget något meddelar Israel att större resurser ska läggas på att släppa in förnödenheter i Gazaremsan. Importen av bland annat mat och läkemedel har strypts till en rännil under kriget, men nu ska verksamheten vid de två israeliska gränsstationerna Nitzana och Kerem Shalom återupptas. De ska dock inte släppa igenom några lastbilar, utan bara inspektera dem innan de skickas till Rafah vid gränsen Egypten-Gaza för vidare färd in på palestinsk mark, heter det.

Följ ämnen i artikeln