Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Många dödade inför påvens besök i Sydsudan

TT-AFP

Publicerad 2023-02-03

Påve Franciskus välkomnas av Sydsudans president Salva Kiir på huvudstaden Jubas flygplan.

Minst 21 personer har dödats i en attack mot boskapsuppfödare i Sydsudan, meddelar lokala myndigheter. Attacken skedde dagen före påve Franciskus besök i det konfliktdrabbade landet för att mana till fred.

Franciskus anlände på fredagen till Sydsudan tillsammans med ärkebiskopen av Cantebury, Justin Welby, och Iain Greenshields, moderator i generalförsamlingen för Skotska kyrkan.

De kyrkliga ledarna ska under sin tre dagar långa vistelse påtala vikten av försoning och förlåtelse i det övervägande kristna landet, som ännu tyngs av ständigt pågående väpnat våld i spåren av inbördeskriget.

I samband med påvens besök dödades på torsdagen 21 personer i ett dåd som uppges ha varit en hämndattack, utförd av rivaliserande boskapsuppfödare i kommunen Kajo-Keji i delstaten Central Equatoria.

”Kajo-Kejis kommissionär fördömer i starkast möjliga ordalag attacken på boskapsuppfödarverksamheten och massakern på oskyldiga civila i denna barbariska hämndaktion”, säger kommissionärens kansli i ett uttalande.

Utvecklingen i världens yngsta nation Sydsudan har varit skakig sedan självständigheten från Sudan 2011. Ett inbördeskrig rasade mellan 2013 och 2018, då uppskattningsvis 400 000 människor dödades och miljoner drevs på flykt.