Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Facket slår larm om kris i Kriminalvården

TT

Publicerad 2023-01-24

Flera av de anställda på Kriminalvården uppger att de blir hotade på jobbet. Arkivbild.

Fackförbundet Seko slår i en rapport larm om situationen för anställda inom Kriminalvården. Trots att det strider mot reglerna uppger fler anställda att de hanterar klienter ensamma. Enligt facket beror problemet på personalbrist.

I rapporten, som delvis bygger på en enkät bland Sekos medlemmar, uppger över hälften av dem som arbetar på anstalterna med högst säkerhetsklass att de under det senaste året utsatts för hot eller våld.

– Jag är inte jätteöverraskad. Vi såg tendenserna i våra förra rapport 2017, men det har blivit tydligare nu, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande Seko.

I enkäten uppger 65 procent av de tillfrågade som jobbar på Sveriges anstalter att Kriminalvården har små möjligheter att klara sitt uppdrag, vilket är en ökning med nästan 100 procent jämfört med motsvarande undersökning 2017.

– Detta är en ohållbar situation. I en miljö där hot och våld är vanligt kan det klientnära ensamarbetet leda till att våra medlemmar utsätts för väldigt farliga situationer, till och med livshotande, säger Gabriella Lavecchia.

”Bara lösa situationer”

Under de senaste åren har antalet intagna på häkten och anstalter ökat. Men antalet tillgängliga platser har inte ökat i samma omfattning. Det här har lett till en pressad platssituation och i en del fall även till överbeläggning. En konsekvens av överbeläggningen är att intagna tvingas dela cell.

– Det handlar om underbemanning och stress men även att hantera situationer på egen hand. När det finns få erfarna, får de erfarna ta ett tyngre lass. De som är nya får göra saker som de inte annars gjort, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande, Seko.

Samtidigt visar rapporten att uppemot hälften av de svarande upplever att så kallat klientnära ensamarbete förekommer dagligen. Detta trots att reglerna säger att det inte ska förekomma.

– Är man inte tillräckligt många får man bara lösa situationen. Det är så det blir med underbemanning och överbeläggning.

Kräver åtgärder

Över 30 procent av de tillfrågade på anstalterna uppger att det är helt uteslutet eller inte särskilt troligt att de arbetar kvar inom Kriminalvården om två år.

– Läget är akut. Om Kriminalvården ska bli en attraktiv arbetsplats som människor vill söka sig till och även stanna kvar, krävs omfattande åtgärder, säger Christer Hallkvist, ordförande i Sekos förhandlingsorganisation inom Kriminalvården.

Med anledning av vad som framkommit i rapporten kräver fackförbundet Seko ett stopp för klientnära ensamarbete och förbättrade anställningsvillkor.