Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här är en utländsk ledare som jublar åt Donald Trump

I kören av oroliga och avvaktande världsledare finns det också de vid sidan av Putin som jublar över Donald Trumps inträde i Vita huset.

För Israels Benjamin Netanyahu är det en skänk från ovan.

Men kanske lite för bra för att vara sant.

Följ ämnen
Israel

Diskussionerna om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har redan inletts. Kanske kommer ett beslut från Trump senare i veckan.

En flytt skulle vara en väldigt kraftig symbolisk markering av att USA:s Mellanösternpolitik läggs om.

Det skulle samtidigt vara en örfil i ansiktet på palestinierna som vill ha Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Hittills har USA:s och stora delar av den övriga omvärldens inställning varit att Jerusalem måste delas av israeler och palestinier. Redan i dag är staden i praktiken uppdelad i en östra, nästan uteslutande arabisk del och en västra mestadels judisk. Så en delning vore full möjligt även om både judedomens och islams heligaste platser ligger väldigt nära varandra i Jerusalems gamla stad.

Annektera

Nästan viktigare för Netanyahu är att i Trump får en amerikansk president som tycker det är helt ok att fortsätta bygga ut de judiska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Något Obama ständigt försökte stoppa.

Bosättarrörelsen jublar redan och vill driva igenom den formella annekteringen av palestinsk mark i de största redan existerande bosättningarna.

Men både ambassadflytten och fortsatt utbyggnad av bosättningar får negativa följder för möjligheterna till ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Frågan är om Trump inser hur stora.

Västbanken ser redan ut som en schweizerost där bosättningarna är utplacerade över stora delar av det område som omvärlden tänkte sig ska bli en palestinsk stat. Fler bosättningar gör det ännu svårare att bilda en sammanhållen stat bredvid Israel.

Våldsamma protester

Även om en ambassadflytt och fritt fram för bosättningar vore en stor framgång för Netanyahu så innehåller de också betydande risker.

Hela den sunnimuslimska delen av Mellanöstern, med stora länder som Egypten och Saudiarabien fram till nu viktiga allierade till USA, skulle uppröras starkt över en flytt.

För att inte tala om riskerna för våldsamma protester bland palestinierna i östra Jerusalem och på den ockuperade Västbanken.

Netanyahu skulle sannolikt inte uppskatta att få ett tredje palestinskt uppror på halsen, en ny intifada. Det finns palestinier som tycker det vore bra med både ambassadflytt och fler bosättningar eftersom det skulle kunna fungera som tändvätska för ett ökat palestinskt engagemang för att med våld stoppa utvecklingen.

”Palestinsk stat minus”

Exakt vad Netanyahu tänkt sig istället för en palestinsk stat är inte glasklart. Ibland säger han att han vill ha en två statslösning. Ibland inte. Hans senaste uttalande är att han kan tänka sig en palestinsk stat minus en del av vad en vanliga stat innebär. Utan att gå in på vad som ska fattas.

Med Trump får Netanyahu också en bundsförvant mot Iran. Trump har avviserat att han tänker riva upp eller omförhandla avtalet om att Iran avstår från att skaffa sig kärnvapenkapacitet i utbyte mot slopade sanktioner. Men röster inom den israeliska säkerhetstjänsten varnar för att ett havererat avtal riskerar leda till att Iran återupptar försöken att utveckla kärnvapen.

Svågern ska förhandla

Trump har satt sin 36-årige svärson Jared Kushner på att förhandla fram ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Hur hans redan nästintill omöjliga uppgift görs lättare av Trumps ambassadflytt och klartecken till fler bosättningar är svårt att förstå.

Det räcker inte att Trump utnämnt den i utrikespolitiska sammanhang helt oprövade Kushner till den överlägset bäst lämpade för uppgiften med orden "om inte du klarar det så kommer ingen att göra det".

Det som på pappret ser ut att vara en drömpresident för Israel och Netanyahu kan sluta med ännu mer kaos.