Komposteras efter döden – metod på frammarsch

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2020-02-23

I USA är numera kompostering ett alternativ till traditionella begravningssätt. Arkivbild.

Komposteras när du dör? Det är nu möjligt i USA, och ska vara ett miljövänligare alternativ till traditionella begravningssätt. Även i Sverige är intresset stort.

– Det ligger lite i tiden, säger Ulf Lernéus, pressansvarig på Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Jordbegravning, kremering – eller kanske kompostering? Det sistnämnda är ett alternativ i delstaten Washington i USA, sedan en ny lag godkändes i maj i fjol. Företaget Recompose hoppas bli det första som erbjuder mänsklig kompostering med start i februari 2021, skriver BBC.

Recompose hävdar att dess process är mer miljövänlig och sparar mer än ett ton koldioxid jämfört med traditionella begravningssätt. Processen går ut på att kroppen placeras i ett kärl med flis och växtmaterial, för att sedan roteras långsamt medan mikrober bryter ner den. 30 dagar senare har kvarlevorna blivit till jord, som de efterlevande kan välja att sprida ut i naturen eller plantera ett träd eller en växt i.

Hoppas öppna utomlands

Än så länge är det bara lagligt i Washington, men även delstaten Colorado överväger att godkänna det enligt BBC.

– Vi har fått positiva reaktioner från Storbritannien och andra delar av världen och hoppas kunna öppna filialer även utomlands när vi kan, säger Katrina Spade, grundare och vd på Recompose till BBC.

I Sverige är mänsklig kompostering inte möjligt, men enligt Ulf Lernéus, pressansvarig på Sveriges auktoriserade begravningsbyråer, är intresset stort.

– Det tror jag absolut. Det ligger lite i tiden att börja titta på de här delarna. Vi har gjort det även tidigare, men då har inte tekniken funnits, säger han.

Inte tillåtet i Sverige

Men resan från intresse till en faktisk komposteringsanläggning i Sverige är lång. Dels för att det redan har investerats stora pengar för att göra dagens kremeringsanläggningar mer miljövänliga, enligt Ulf Lernéus, men även för att svensk lagstiftning i dagsläget inte tillåter kompostering.

Att göra begravningar i stort mer miljövänliga är däremot viktigt, säger han.

– Det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken för en hållbar framtid. Branschen ska kanske inte vänta på att folk ska bli miljömedvetna, utan det ligger lite på vårt ansvar, säger han.