Varnade för tsunami i USA: ”Väldigt kraftigt skalv”
Publicerad 2020-07-22
Varningsignaler ljöd för tsunami i Alaska, USA.
Detta efter en jordbävning – så kraftig att de bara inträffar en eller två gånger per år.
Strax före 11, svensk tid, var tsunamivarningen avblåst. Det rapporterar AP.
En jordbävning inträffade under morgonen, svensk tid, utanför Alaskas kust i USA. Jordbävningen hade en magnitud på 7,8 och en tsunamivarning utfärdades. Boende hörde varningssirener i området. Ett par timmar senare var tsunamivarningen tillbakadragen av Pacific Tsunami Warning Center.
Enligt ABC7 ska skalvet ha känts i Anchorage, som ligger 80 mil bort.
En jordbävning med den här styrkan kan orsaka “allvarlig skada över större områden”. Det är framförallt södra Alaska samt halvön som är i riskzonen.
Boende i närområdet uppmanas att evakuera, och ta sig upp till högre höjder och mer inåt land.
”Borde inte få hus att kollapsa”
Björn Lund, seismolog vid Lunds universitet, uppger att jordskalv av den här magnituden är sällsynta.
– De sker bara en eller två gånger per år, det handlar om väldigt kraftiga skalv.
Men med tanke på hur pass långt ute till havs som skalvet skedde, uppskattar han att de landområden som ligger närmast inte bör få större vågor än mellan 1–2 meter. Vilket förstås kan orsaka skada det med.
– Vattendjupet bestämmer vilken hastighet vågorna får, sker det i öppet hav riktigt djupt ner färdas vågorna ungefär lika fort som ett passagerarflygplan, runt 900 kilometer i timmen, säger Björn Lund och tillägger att vågorna redan borde ha slagit in över det närmsta kustområdet.
– Sedan skulle det dröja fyra timmar innan tsunamin nådde Hawaii exempelvis. Men de rapporter jag har sett hittills tyder på ganska rimliga nivåer, det borde inte handla om att hus kollapsar eller så. Kommer det vågor in mot Anchorage som ligger långt inne i en djup vik kan vågorna bli lite större, men det finns inga officiella rapporter än.
Avståndet avgörande
Björn Lund lyfter att ett jordskalv av den här magnituden skulle få förödande konsekvenser om den skedde i närområdet. Jordskalvet som ledde till tsunamin i Haiti år 2010, där över 200 000 personer dog och 300 000 personer skadades, hade en lägre magnitud, på 7,0.
– Men då inträffade skalvet i närheten av huvudstaden med dåliga byggnader, vilket ledde till förödande konsekvenser. I Alaska är det glesbefolkat. Man ska också komma ihåg att när vi ser jättetsunamis så har de föregåtts av betydligt kraftfullare skalv, på 9.0, säger Björn Lund.