65 personer döda under protester i Irak
Publicerad 2019-10-04
Ett stort antal personer har dödats under de våldsamma protesterna i Irak. Tusentals har skadats och 65 personer har mist livet enligt lokala myndigheter, skriver Reuters.
Det var på tisdagen som massiva demonstranter bröt ut på huvudstaden Bagdads gator, i protest mot den omfattande korruptionen i landets regering.
I fokus ligger också den stora arbetslösheten och Irans upplevda påverkan på Iraks politik. Demonstranternas mål är att fälla landets regering, som suttit vid makten i drygt ett år.
– Vi kommer att fortsätta till dess att regeringen faller, säger 22-årige Ali till nyhetsbyrån AFP.
Under veckan har protesterna spridit sig, främst till Iraks södra delar.
Sköt rakt in i folkmassan
Polisens svar på protesterna har varit hårt, inte minst sedan demonstranterna trotsat ett snabbt infört utegångsförbud på onsdagen.
Enligt medier på plats så ska polisen ha avfyrat skarpa skott rakt mot demonstranterna. Tre personer sköts till döds när de försökte storma det lokala parlamentet i staden Diwaniya.
Enligt Reuters så ska polisen dessutom ha synts skjuta skarpt på enskilda personer ute på gatan, något som inte bekräftats av officiella källor.
Vid 22-tiden svensk tid så rapporterade lokala myndigheter att totalt 65 personer dödats. Majoriteten ska ha mist livet under de senaste 24 timmarna.
Enligt människorättsaktivisten Ali al-Bayati har landets sjukhus fyllts till bristningsgränsen av tusentals skadade, skriver Al Jazeera.
Premiärministern manar till lugn
I ett tal i statlig tv under natten till fredag meddelade Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi att han vill ombilda regeringen och införa en ny lag om en basinkomst för fattiga familjer, som svar på vad han anser är legitima krav från demonstranterna.
Han manade samtidigt till ett slut på våldsamheterna som han menar riskerar förstöra landet fullkomligt.
Trots att Irak har världens fjärde största oljereserv så lever stora delar av den 40 miljoner stora befolkningen i fattigdom, utan tillgång till tillräcklig sjukvård, utbildning och dricksvatten, enligt FN-organet IMF.