Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Råden om de giftiga halloweenprylarna

Publicerad 2023-10-24

Halloweenkostymen kanske inte bara ser läskig ut. Den kan också innehålla läskiga ämnen. Arkivbild.

Larm om att många halloweenprodukter innehåller för höga halter av giftiga ämnen väcker frågan om masker och fejkblod måste kastas. Men att ha en mask på sig vid enstaka tillfällen är helt lugnt, säger Kemikalieinspektionens expert.

Lagom till årets största maskeradhögtid gick Kemikalieinspektionen nyligen ut med en varning om att 20 procent av de halloweenartiklar som granskats innehöll för höga halter av giftiga ämnen. Det handlade bland annat om ftalater och bisfenol A som används i plaster.

Efter larmet har bland annat P4 Östergötland rapporterat om handlare som kastat mängder med halloweensaker. Men hur orolig ska man vara? Inte så värst, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

– Inga av de här ämnena är akut farliga. Det är ingen panik om du eller ett barn tar på sig en mask med höga halter i. Problemet är att ämnena kan finnas i många produkter och tillsammans kan de vara skadliga på sikt.

Följer inte EU-regler

Den som köpt sina halloweenkostymer eller dekorationer från en stor kedja av välkända märken behöver oftast inte vara orolig alls. För den som däremot köpt något från en webbplats som har sin bas utanför EU är risken högre att tillverkaren inte följt de regler som gäller här.

Vanligast är att giftiga ämnen finns i mjuk, lite tjockare plast, sådan som finns i gummiankor eller vissa dockhuvuden.

– Ibland luktar de stark plast och kan nästan kännas lite feta på ytan. Men det är nästan omöjligt för en konsument att veta vilka saker det handlar om. Det är företagens ansvar att dessa inte ska säljas i Sverige, säger Frida Ramström.

Tvätta gör ingen nytta

Det hjälper inte att tvätta av plastsakerna, ämnena sitter kvar ändå och frigörs under en lång period.

– Små barn bör man vara mer noggrann kring eftersom de oftare stoppar saker i munnen. Då är det bra att välja saker som man vet är kontrollerade och godkända.

Den som vill kasta masker eller pynt av plast ska slänga det i brännbart. Är det elektronik inblandat ska det slängas i elektronikavfall.

Den som vill öka trycket på företagen ska ställa krav när man handlar.

– Vi märker att de som importerar och säljer bryr sig om vad kunderna vill ha. Ställs det krav på att produkterna ska ligga inom regelverket så gör företagen det också, säger Frida Ramström.