Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Statsvetare: "Haley måste få till en seger snart"

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-01-24

Nikki Haley måste ganska snart visa att hon kan vinna någonstans om hon ska ha en chans att ge Donald Trump en match om nomineringen till presidentkandidat för Republikanerna, enligt bedömare.

Donald Trumps seger i New Hampshire är ett bakslag för rivalen Nikki Haley.

Men valresultatet ger bådas kampanjer skäl att ställa sig frågor om vägen framåt, enligt bedömare.

– Det visar på att ganska många republikaner inte är med på Trumptåget, säger statsvetaren Chris Galdieri.

– Trump vann och en seger är en seger. Men det reser en del frågetecken, opinionsmätningar visade på att han hade ett övertag på 20–25 procent men nu ser det ut att hamna kring 10, säger Chris Galdieri, statsvetarprofessor vid Saint Anselm College i delstaten där det första primärvalet hölls, New Hampshire.

– Det visar på att ganska många republikaner inte är med på Trumptåget, säger Galdieri, men framhåller att väljarbasen i New Hampshire är en annan än i Iowa, där Trump förra veckan gjorde storslam, med Haley på tredje plats.

Mest negativt

För Haley är resultatet mest negativt, hon hade hoppats på större stöd.

– Haleys kampanj måste nu fråga sig om hon kan fortsätta. Hon hoppades på en seger, så blev det inte och hon ligger långt efter Trump i mätningarna i sin hemstat South Carolina.

I South Carolina hålls ett för Haley avgörande primärval den 24 februari, ett val hon själv säger är hennes absoluta fokus framöver.

Enligt Chris Galdieri måste hon och hennes kampanj komma på hur man faktiskt vinner ett primärval, annars är resan till nominering snart över. Och i början av mars är det den så kallade supertisdagen, med primärval i en rad stater samtidigt.

– Hon måste kunna visa på en vinst någonstans. Hon jobbar hårt på att framställa resultatet i New Hampshire som en moralisk seger och att hon klarade sig bättre än vad många väntat sig. Men hon har ännu inte hittat något vinnarrecept.

Sätter tonen

Chris Galdieri säger att ett primärval i en så liten delstat som New Hampshire ändå spelar roll, inte minst för att slå an en ton för fortsättningen. Och i en liten stat finns det mycket större möjligheter att driva en intensiv kampanj, med många framträdanden.