Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Efter avhoppet: Nu är Haley Trumps enda hot

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-01-22

Nikki Haley var USA:s FN-ambassadör från januari 2017 till slutet av 2018, utsedd av dåvarande presidenten Donald Trump. Arkivbild från 2018.

Kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat står nu mellan Nikki Haley och USA:s expresident Donald Trump.

– Nikki Haleys enda chans är nu på tisdag. Då måste hon göra en stark insats för att vara ett alternativ till Donald Trump, säger USA-experten Dag Blanck.

Floridaguvernören Ron DeSantis gav på söndagen beskedet att han ger upp sina försök att bli partiets presidentkandidat. Han meddelade samtidigt sitt stöd till Trump.

Den tidigare presidenten har legat tydligt före de andra presidentkandidataspiranterna i opinionsundersökningar, och vann för några dagar sedan nomineringsmötet i delstaten Iowa stort.

Hård ton

På tisdag hålls USA:s första primärval i delstaten New Hampshire. Nikki Haley har en liten chans att utmana Trump, och mycket hänger på just det valet, bedömer Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– För att hon ska ha en riktig chans måste hon göra mycket väl i från sig i New Hampshire, helst besegra honom, säger Blanck.

Det som möjligen skulle kunna tala för Haley är att hon nu är det enda alternativet till Donald Trump.

– Hon kommer att profilera sig ännu mer som det. För det finns ju ett antal personer som är kritiska mot Trump.

Mycket talar för att duellen kommer att ha en hård ton. Redan tidigare har Trump bland annat falskeligen påstått att Haley, som har föräldrar som invandrat från Indien, inte är kvalificerad för att bli president eftersom hennes föräldrar inte var amerikanska medborgare när hon föddes.

Ifrågasätter Trump

Haley har i sin tur sagt att Trump är olämplig som president och ifrågasatt hans mentala skick.

För att tydligare profilera sig som Trumps motståndare är det troligt att Haleys kritik hårdnar.

Båda aspiranterna har nu intensivt kampanjande framför sig, men det är inte säkert att Trump kommer att ha kvar sin enda motståndare så länge till.

– Vi får se hur länge Haley håller ut, säger Blanck.

– Det hela kan vara över långt innan alla primärvalen är klara. Det har varit Trumps strategi hela vägen, att vinna tidigt, och det har han lyckats med hittills.

Nikki Haley var USA:s FN-ambassadör från januari 2017 till slutet av 2018, utsedd av dåvarande presidenten Donald Trump.