Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Röd varning – ingen prognos för när det vänder

Daniel Kihlström/TT, Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-01-26

Vattnet har stigit ytterligare i skånska Kävlingeån, där SMHI har utfärdat röd varning för höga flöden. Enstaka husägare drabbades under fredagen av vatteninträngning.

Ett ökat vattenutsläpp från Vombsjön är en av orsakerna.

– De var tvungna att öka tappningen för Vombsjön för att inte få ett dammbrott där. Det är därför det har kommit lite oväntat mycket vatten, säger Frida Sjöstedt, tillförordnad beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne, till TT.

Snösmältning och nederbörd har gjort att flödena stiger kraftigt. I sin röda varning för Kävlingeån varnar SHMI för ”extremt höga strömhastigheter”. En orange varning råder för översvämning från Vombsjön och nedströms ån mot Kävlinge.

”Har stigit”

Under fredagen, då det bitvis regnat kraftigt, har personal från Räddningstjänsten syd varit ute och inspekterat längs ån.

– Vattnet har stigit. Det har börjat komma in lite samtal från folk som har fått vatten i sina källare, säger ledningsoperatören Magnus Karlsson.

Den röda varningen för Kävlingeån gäller tills vidare, eftersom beskedet från Sydvatten är att bolaget måste fortsätta tappa sjön.

– Vi har ingen prognos för när det kan vända. Det är därför vi har lagt ut den här varningen tills vidare, säger Richard Alpfjord Wylde, vakthavande hydrolog hos SMHI.

Länsstyrelsen, som hållit möten med berörda kommuner under dagen, bedömer att det inte kommer att bli någon dramatisk ökning längs Kävlingeån. Hittills är ingen kritisk infrastruktur hotad, enligt samhällsbyggnadsdirektör Patrik Åkesson.

De förstärkningsresurser som finns att tillgå är inget enskilda fastighetsägare kan räkna med.

– Vi fokuserar på samhällsviktig verksamhet. De är inte primärt till för privatbostäder, säger han.

Stabilisering på gång

Nu väntar en viss stabilisering, enligt Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

– Sedan sker en stabilisering av vädret från lördag, då väntar vi ingen nederbörd förrän onsdag–torsdag nästa vecka. Men väderutvecklingen är osäker, säger hon.

Gul varning för höga flöden gäller i flera skånska åar och dessutom för höga vattenstånd längs med de södra och sydvästliga kusterna.

– Den gäller från i kväll och innebär att vattenståndet stiger ute till havs på grund av tilltagande nordvästlig vind. Det blir ganska blåsigt under kvällen, uppger Marie Staerk.

En gul varning för kuling i Öresund har utfärdats och det drabbar tåg- och busstrafiken på vissa sträckor i Skåne från fredag eftermiddag, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.