Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hizbollahledare hotar med fortsatta attacker

TT-Ritzau

Publicerad 2024-02-13

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah under ett tv-sänt tal där han hyllade de libanesiska Hizbollah-medlemmar som dödats.

Om Israel utökar kriget kommer Hizbollah också att göra det. Den varningen kommer från Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal.

Hassan Nasrallahs tal var en hyllning till dödade och sårade Hizbollah-krigare i södra Libanon. Över 200 människor har dödats i Libanon under de mer än fyra månader som kriget har rasat i Gazaremsan. Mer än 194 av dem är Hizbollah-medlemmar, säger Nasrallah.

Ända sedan kriget mellan den palestinska terrorstämplade Hamasrörelsen och Israel bröt ut den 7 oktober har Hizbollah skjutit raketer och granater från södra Libanon mot Israel. Striderna mellan Hizbollah och Israel har skapat rädsla för att Gazakriget ska spridas i Mellanöstern.

Tiotusentals har redan evakuerats från sina hem i norra Israel vid gränsen mot Libanon och ledaren för den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah hotar att driva ännu fler israeler på flykt. Nasrallah upprepar att fientligheterna vid gränsen kommer att upphöra först när Israels ”aggression” mot Gazaremsan upphör.

Under måndagen kom uppgifter om att Frankrike har kontaktat Libanons regering med ett förslag om hur striderna ska stoppas. Hizbollah har upprepade gånger vägrat att förhandla så länge Israel är i krig i Gazaremsan.