"Några oerhört mörka veckor – ett misslyckande"
Publicerad 2024-04-05
Fler våldsutsatta kvinnor ska få rätt till målsägandebiträde. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar mordvågen den senaste tiden ett misslyckande.
– Vi har upplevt några oerhört mörka veckor.
På kort tid har flera uppmärksammade mord skett på kvinnor, där de misstänkta är män i kvinnornas närhet.
På fredagen kallade regeringen till sig en rad aktörer, allt från myndighetschefer till organisationer, för ett samtal om mäns våld mot kvinnor.
Förra året anmäldes 30 000 misshandelsbrott och 5 000 våldtäkter mot kvinnor – många av brotten inom ramen för en parrelation.
– Det vi pratar om är ett otroligt allvarligt samhällsproblem. Det måste bekämpas med samma kraft som gängbrottsligheten, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på en pressträff.
– Det är en fråga om trygghet, frihet och jämställdhet.
Varje år dödas i genomsnitt 14 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. I många av fallen fanns det en känd hotbild innan brottet begicks.
– Ändå misslyckas vi med att förhindra de här morden, säger Brandberg.
Fler rätt till biträde
Regeringen vill stärka rätten för våldsutsatta kvinnor att få målsägandebiträde. I dag ska en anmälan omedelbart göras om att ett målsägandebiträde ska utses vid sexualbrott.
Regeringen ser att kravet behöver utökas. Även vid brott i nära relation kan det behövas ett krav om att omedelbart göra en anmälan. Nu ska en utredare titta på frågan.
Även äldres rätt till biträde ska ses över och stärkas.
– De dödliga konsekvenserna av våldet är ett av vårt samhälles pågående och allra största misslyckanden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
I dag blir också många brottsoffer av med sitt målsägandebiträde efter tingsrättens dom, även om fallet drivs vidare till hovrätt och slutligen Högsta domstolen. Reformen gjordes 2018, skälen till den var goda men utfallet blev en negativ påverkan för brottsoffer i den fortsatta rättsprocessen, enligt regeringen.
Vill se krisråd
Olga Persson, ordförande för Unizon som företräder 140 kvinno- och ungdomsjourer över hela landet, hade önskat sig ett krisråd på regeringskansliet likt det som redan finns för organiserad brottslighet.
Nyligen träffade hon också statsminister Ulf Kristersson (M).
– Det har ett otroligt viktigt signalvärde att statsministern lägger sin tid på att träffa experter på området. Men det räcker inte med signalvärde, utan det krävs att alla berörda departement samordnar sig och att det operativa arbetet förändras.