Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bardella leder EU:s nya ytterhöger

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-08

Marine Le Pen och Viktor Orbán blir partigruppskamrater i EU. Arkivfoto.

Ett efter ett har EU-parlamentets mest drastiska partier på högerflanken anslutit sig till Viktor Orbáns nya samling av ”patrioter”.

Nu är partigruppen tredje störst – men sannolikt utan verkligt inflytande.

Gruppledare blir Franska Nationell samlings partiledare Jordan Bardella, som nu får koncentrera sig på EU-politiken efter partiets tillbakagång i den andra franska parlamentsvalsomgången i söndags.

Franska Nationell samling (RN) och italienska Lega anslöt sig på måndagen till Europas patrioter (PFE).

”Låt oss förena våra krafter och kämpa tillsammans för en bättre framtid”, skriver den ungerska regeringens internationella talesman Zoltán Kovács på X.

Därmed växer PFE till tredje största partigrupp i parlamentet (med minst 84 ledamöter), efter kristdemokratiskt konservativa EPP (188) och socialdemokratiska S&D (136).

Inga tunga poster?

RN och Lega har liksom merparten av medlemspartierna tidigare ingått i partigruppen ID, som nu försvinner. Orbáns ungerska regeringsparti Fidesz har i sin tur tillhört de grupplösa sedan man tvingades ut ur EPP 2021.

PFE:s inflytande riskerar dock att bli marginellt – precis som för ID. De tunga partigrupperna i mitten av EU-parlamentet är starkt emot ett samarbete med ytterhögern. Det har tidigare bland annat lett till att man samarbetat om att rösta bort ID-kandidater till exempelvis tunga utskottsposter.

Möjligen kan skapandet av PFE i stället öka chanserna för samarbete med SD:s något mer återhållsamma partigrupp ECR. Den gruppen tappar visserligen sin ställning som tredje störst, då spanska Vox flyttat över till PFE. Å andra sidan kan ECR, som domineras av Giorgia Melonis regeringsparti Italiens bröder, nu hoppas på att bli sedda som mer rumsrena av mittenpartierna.

Status med Orbán

Att ungerska regeringspartiet Fidesz ingår i PFE ger samtidigt gruppen extra status, då man kan stoltsera med att ha en premiärminister i gruppen – något som ID inte haft.

I praktiken är dock skillnaden liten.

– Det är egentligen bara en större grupp, med ett nytt namn, säger en tidigare ID-ledamot till nyhetssajten Politico Europe.