Mejlet visar: Så bluffar stiftelsen om hemliga bostadskön

Uppdaterad 2024-05-30 | Publicerad 2024-05-29

Karta med punkt i centrala Stockholm där en av stiftelsen Allmänna barnhusets lägenheter ligger.
Här, i centrala Stockholm i närheten av Odenplan, ligger stiftelsens lägenheter.

Enligt generalsekreteraren Cecilia Sjölander sköts stiftelsen Allmänna Barnhusets bostadskö av en extern förvaltare.

Men Aftonbladets och Hem&Hyras granskning visar att man inte efterlever sin policy.

Den som först tar emot intresseanmälningarna är stiftelsens administrative chef.

Barn och släktingar till chefer inom stiftelsen Allmänna Barnhuset har haft en gräddfil in på Stockholms bostadsmarknad, visar Hem&Hyras granskning.

Genom att utnyttja en dold intresselista har minst sex barn till chefer och anställda på stiftelsen kunnat få billiga boenden i innerstaden. Detta trots att lägenheterna i första hand ska gå till ungdomar som är i behov av en första bostad, eftersom stiftelsen arbetar för att ” stärka barn och unga i utsatta situationer.”

När stiftelsen Allmänna Barnhuset fördelar sina lägenheter ska allt enligt policyn skötas av en extern förmedlare, nämligen Fastighetsägarna Service Stockholm.

Men när såväl Aftonbladets som Hem&Hyras reporter oberoende av varandra söker kontakt med förvaltaren för att få information om hur man ställer sig i kön möts vi av samma besked:

Kontakta Allmänna Barnhuset.

Sköter första steget

Det är nämligen till en mejladress på stiftelsen som ansökningarna först kommer in. Mottagare till mejlen är stiftelsens administrative chef Anders Karlbom.

– Sedan vidarebefordrar jag mejlen till vår förvaltare och ser till att de får ansökningarna. Det hänger ihop med att de inte har möjlighet att ta emot alla intresseanmälningar. Men vi får inte jättemycket mejl till vår infoadress, så för oss är det ingen stor belastning, säger Anders Karlbom.

Trots den ordningen så har Allmänna Barnhuset på nytt, efter att vår granskning publicerats, gått ut med information på sin hemsida om att det är Fastighetsägarna som sköter intresselistan.

”Fastighetsägarna ansvarar även för att ta emot och registrera anmälningar till intresselistor för bostäder och lokaler enligt Stiftelsen Allmänna Barnhusets gällande policy”, skriver stiftelsen.

”Öppet och transparent”

Men enligt våra undersökningar, och efter bekräftelse från såväl den administrative chefen som generalsekreteraren, så är det alltså till stiftelsens infomejl som den första steget tas för att få hamna på den tidigare i princip helt dolda intresselistan.

– Återigen så vill jag säga att det är viktigt att det här är öppet och transparent och att alla är välkomna, sa generalsekreteraren Cecilia Sjölander tidigare.

Samma besked ger nu Anders Karlbom, admininstrativ chef:

– Ja, vem som helst har kunnat sätta upp sig på listan.

Han kan inte svara på hur lång väntetid man har haft för att få lägenhet genom intresselistan.

Anne Marie Brodén, ordförande i Allmänna Barnhuset.
Victor Stenquist
Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln