Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Man avrättad med hårt kritiserad metod i USA

TT

Publicerad 07.48

Människor samlades för en demonstration i Montgomery, Alabama, tidigare i veckan där de uppmanade delstaten att ställa in avrättningen av Alan Miller.

För andra gången har en man avrättats med kvävgas i Alabama.

Metoden är kontroversiell. För människor dömda till döden är den numera tillåten, men veterinärer har bedömt den som oetisk att använda på djur.

59-årige Alan Eugene Miller dödförklarades klockan 18.38 på torsdagen lokal tid i fängelset i södra Alabama. Han hade då skakat och darrat i cirka två minuter, följt av cirka sex minuter av flämtande andning, rapporterar AP.

Vid avrättning med kvävgas dör den dödsdömde av kvävning då 100 procent kväve förs in i kroppen genom en andningsmask, vilket leder till syrebrist.

Alan Eugene Miller var dömd till döden för arbetsplatsskjutningar 1999 där tre personer som han jobbat med dödades, skriver The Guardian.

Fem dömda män i fem delstater i USA har avrättats under de senaste sex dagarna, vilket är ovanligt många.

Den första avrättningen med kvävgas genomfördes också i Alabama, i januari i år. Den avrättningen kritiserades skarpt av bland annat FN:s människorättschef Volker Türk som betecknade metoden som tortyr.