Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tysk varning: Tar 100 år att skaffa nog med vapen

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2024-09-10

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. Arkivbild.

Natolandet Tyskland skulle med nuvarande produktionstakt behöva nästan 100 år för att producera tillräckligt av vissa vapenslag för att uppnå en acceptabel försvarskapacitet gentemot Ryssland, varnar experter knutna till Kielinstitutet (IFW).

”Ryssland blir ett allt större säkerhetshot för Nato. Samtidigt går den upprustning som krävs för avskräckning väldigt långsamt”, skriver forskningsgruppen, enligt Der Spiegel.

I februari 2022, dagar efter den ryska storinvasionen av Ukraina, lovade tyske förbundskanslern Olaf Scholz ett paradigmskifte i försvarspolitiken. Men sedan dess har inte mycket hänt, åtminstone inte om man jämför med Ryssland där försvarsindustrin går på högvarv i en krigsekonomi, konstaterar forskarna.

I den här takten är det tyska beståndet av stridsvagnar tillbaka på 2004 års nivå – utgångspunkten för studien – först år 2066. Stridsflygsflottan kan återställas till 2038 och artilleripjäser först om nästan 100 år – år 2121.

I december 2023 varnade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius för att Ryssland kan komma att attackera ett Natoland inom fem till åtta år.