Tegnell: Vaccinprioriteringen kan ändras
Publicerad 2021-01-04
Folkhälsomyndigheten är redo att ompröva prioriteringsordningen för vaccineringen och låta vårdpersonalen gå före de allra sköraste.
Men i så fall krävs djupare dialog och kunskap om vaccinet verkligen stoppar smittspridningen i vården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Skåne och Västra Götaland vill inleda vaccinering av sjukvårdspersonal, parallellt med den högst prioriterade gruppen inom äldreomsorg och på äldreboenden.
Därmed skulle regionerna frångå Folkhälsomyndighetens prioritering. Men någon sådan dialog har ännu inte förts med Folkhälsomyndigheten, säger Anders Tegnell.
– Vi har inte fått klart för oss vad man egentligen har för mål med att vaccinera personalen. Det är viktigt att ha klart för sig vad vaccinet kan och inte kan göra, säger han.
Kanske inte skyddar
Som exempel nämner han att vi inte vet om vaccinet verkligen skyddar personalen från att föra smittan vidare.
– De studier som finns hittills visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men däremot finns inget i studierna som säkerställer att man inte blir smittsam. Det är åtminstone teoretiskt möjligt att man fortfarande kan vara smittsam även om man inte blir så väldigt sjuk.
Folkhälsomyndigheten är öppet för en ändring av prioriteringsordningen. Men då krävs en djupare dialog, så att det inte blir olika över landet, säger Tegnell.
– Det är fullt möjligt att det är rätt väg att gå, men vi har inte det underlaget hos oss ännu för att göra den bedömningen.
Diskuteras nästa vecka
Frågan ska diskuteras med bland annat Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och regioner på måndag nästa vecka, då den nationella pandemigruppen träffas.
– Då ska vi ha en djupgående diskussion för att se om det är rätt tillfälle att ändra prioriteringen och om den då verkligen löser de problem som vården har just nu, säger Tegnell.
Enligt Folkhälsomyndighetens nuvarande prioritering ska vårdpersonal vaccineras först i den andra fasen, tillsammans med personer över 70 år. Först vaccineras personal inom äldreomsorgen och personer som bor på äldreboenden och i hushåll med hemtjänst.
– Prioritetsordningen har tagits fram med många inblandade, och bygger mycket på den etiska plattformen man har i sjukvården som handlar om att de som har störst behov ska få tillgång till den behandling de behöver, säger Tegnell.