Avhoppad diplomat inte förvånad över giftattack i Syrien

Uppdaterad 2013-08-23 | Publicerad 2013-08-22

Lever i Sverige med rädsla för hämndaktioner

Diplomaten Khalid Salih, 42, arbetade för president Bashar al-Assad i 14 år.

För honom kommer inte uppgifterna om giftgasmassakern som någon överraskning:

– Första dagen jag började arbeta som diplomat fick jag veta att Syrien har utvecklat och utvecklar massförstörelsevapen med hjälp av Nordkorea och Iran.

ARBETADE NÄRA ASSAD Khalid Salih hoppade av sin tjänst som högt uppsatt syrisk diplomat

När Khalid Salih hoppade av regimen hade han nått en av de högsta diplomatiska befattningarna - chargé-d'affaires - på Syriens ambassad i Abuja, Nigeria.

Innan dess var han diplomat på Syriens ambassad i Stockholm i tre år.

– Jag gav upp alla mina privilegier som diplomat eftersom jag inte kunde arbeta för en regim som dödade mitt eget folk. Jag stod inte ut med lögnerna längre. Jag klarade inte av att ljuga för folk på gatorna och journalister om det som händer i Syrien, säger han.

Rädd för hämndattacker

Efter avhoppet förra sommaren fick han politisk asyl i Sverige.

I dag bor han i Stockholmsområdet - med en ständig rädsla för politiskt våld från Hizbollah och flera säkerhetstjänster, berättar han.

– Jag kan inte röra mig fritt, varken i Sverige eller utomlands. Som tidigare diplomat vet jag hur väl utvecklat samarbetet är mellan den syriska säkerhetstjänsten och säkerhetstjänsterna i Ryssland och Iran, också i Sverige.

Arbetade nära Al-Assad

I 14 år arbetade han mycket nära Bashar al-Assad - som tjänsteman på utrikesdepartementet i Damaskus, berättar han.

– Han är väldigt artig och trevlig att prata med. Men när jag insåg att han inte hade några planer på att demokratisera landet och göra det till en rättsstat förändrades min bild av honom.

Att landet har tillgång till massförstörelsevapen var aldrig någon hemlighet på beskickningarna där Khalid Salih arbetade.

Väntar fler attacker

– Första dagen jag började arbeta som diplomat fick jag veta att Syrien har utvecklat och utvecklar massförstörelsevapen. Sedan 1981 sker det tillsammans med Iran och efter det andra Gulfkriget 1991 började Syrien också samarbeta med Nordkorea för att utveckla kemiska stridsmedel, inklusive saringas, säger han.

Uppgifterna om att en giftgasattack i förrgår tog 1 300 liv kommer därför inte som någon överraskning, menar han.

– Bashar Al-Assad ligger sömnlös just nu. Han kommer att använda alla vapen han har i sin makt för att klamra sig fast vid makten. Jag är övertygad om att han kommer att sätta in kemiska vapen i stor skala i framtiden, säger Khalid Salih.