Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Merkel mullrar men tveksamt om Putin lyssnar

När Tysklands Angela Merkel tar bladet från munnen och hotar Putin med "allvarliga konsekvenser" så har den sista ryssvänliga kraften inom EU definitivt bytt sida.

Men fortfarande är hoten på en nivå som gör det tveksamt om Putin kommer att lyssna.

Ända sedan Ukrainakrisen exploderade i slutet av februari har förbundskansler Merkel dragit i nödbromsen när det gäller EU:s svar på Rysslands invasion av halvön Krim i Ukraina.

Samma regel gäller inom politiken som i ekonomiska frågor. Om inte Tyskland är med på tåget så blir det inget.

Merkel ville avvakta.

Hon talade upprepade gånger med Putin i telefon. De två har en särskild relation eftersom Merkel talar flytande ryska och hade Sovjetunionen som förebild när hon var ung student i Östtyskland. Merkel trodde hon skulle kunna tala Putin tillrätta. Men efter ett av samtalen sa hon "han lever i en annan värld".

Enad front

När hon nu i ett tal i parlamentet offentligt går ut och varnar Ryssland för att de hotas "av massiva ekonomiska och politiska skador" om de inte ändrar kurs om Ukraina så är det en klar och tydlig varning till Putin att EU nu står enigt mot den ryska aggressionen. Om han inte går med på verkliga förhandlingar om ett ryskt tillbakadragande från Krim så blir det ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Därmed har EU och USA en enad front mot Ryssland.

Frågan är om det räcker för att rubba Putin.

EU:s sanktioner som drar igång nästa vecka riktar in sig på ett antal personer i den ryska ledningen. Ledarfigurer som ligger bakom annekteringen av Krim. De kommer att få reseförbud till EU och deras ekonomiska tillgångar i Europa fryses. Exakt vilka som ska svartlistas bestäms av EU:s utrikesministrar i början av nästa vecka.

Svagheten är att även om sanktionerna slår mot ett antal människor i Putins närhet så är de knappast av den arten att de får Rysslands president att lämna Krim. Inte heller hotet från väst att utebli från G20-mötet i Sotji i sommar eller att utesluta Ryssland från G8 räcker för att få Putin att tänka om.

Pulsåder

De enda sanktioner som direkt skulle slå mot Rysslands ekonomi är att omedelbart stoppa all import till Europa av rysk olja och naturgas. Olje- och gasindustrin är pulsådern i den ryska ekonomin.

Problemet är att ett antal länder i Europa är beroende av rysk gas/olja och skulle få stora problem med sin energiförsörjning. Sanktionerna skulle drabba dem själva lika mycket som Ryssland.

Att successivt vrida upp trycket mot Putin är en bra taktik ur synpunkten att det ger Rysslands president en chans att backa innan sanktionerna fått effekt fullt ut. Men när sanktionerna totalt sett inte blir mer kännbara är det svårt att se varför Putin plötsligt skulle blinka.

Högt pris

Politiskt har Putin redan betalat ett högt pris. Ingen i Europa litar längre på Ryssland. Putin betraktas som oberäknelig och opålitlig. Nästan i nivå med ledarna i det forna Sovjetunionen.

Även om han lämnar tillbaka Krim i morgon kommer den misstron att finnas kvar under lång tid och göra Ryssland till en internationell paria i västvärldens ögon.

Så länge västvärlden utesluter militära aktioner mot Ryssland kan Putin känna sig rätt säker. Han har ett starkt stöd av hemmaopinionen som i princip betraktar Krim som en del av Ryssland.

Risken är stor att slutresultatet blir som efter Georgien. Ryssland behåller det man ockuperat utan att omvärlden kan göra så mycket åt det annat än att protestera.