Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisen utreder ”ökänd” polisbil

Publicerad 2014-03-03

I helgen togs den i beslag - nu rullar den på gatorna igen

Brottscentralen rapporterade i förra veckan om Kim Sellings falska ”polisbil” som rullade på Stockholms gator och torg. I helgen tog polisen krafttag för att stoppa den.

Kim Selling har under en tid kört runt i en falsk ”polisbil” och i förra veckans Brottscentralen konstaterade både åklagare och poliser att det finns en lucka i lagen. Man får inte utge sig för att vara en myndighetsperson – men att åka runt i en bil som ser ut som en polisbil går i många fall bra. I helgen slog man ändå till mot Kim och hans bil.

– Vi åkte runt i Stockholm och polisen följde efter, när vi stannade för att köpa dricka sa de att de skulle ta bilen i beslag för föregivande av allmän ställning, säger Kim.

Svårt att få till ett åtal

Många poliser och åklagare har under helgen twittrat om att en lagändring behövs och att det kan bli svårt att få bilen att falla under lagen om föregivande av allmän ställning. Även Kim tvivlar på att det går hela vägen till åtal.

– Nej, bilen har fel gul färg. Den saknar riksvapnet och har inte heller ett länsnamn.

Fick tillbaka bilen

Under måndagen fick Kim tillbaka bilen i väntan på beslut.

– Det känns väldigt skönt, säger han.

Polisen säger att man inte ska vara så säker på att inget brott har begåtts.

– Förundersökningen skickas idag till åklagarkammaren i Söderort, sedan får vi se, säger Anders Gartér som är gruppchef på Söderortspolisen i Stockholm.