Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisens bild på Madeleine-misstänkt

Uppdaterad 2013-10-14 | Publicerad 2013-10-13

Här är polisens fantombild på den misstänkte mannen i utredningen av Madeleines försvinnande.

Bilderna bygger på observationer av helt nya vittnen. De föreställer en man med "tysk koppling".

Vittnena såg mannen bära ett sovande barn – mycket likt Madeleine – vid tidpunkten för försvinnandet.

Fantombilderna är polisens nya huvudspår i utredningen kring Madeleine McCann.

De visar samma man och bygger på två olika iakttagelser från vittnen som nyligen har trätt fram.

Mannen beskrivs som vit, mellan 20 och 40 år, medellång med kort brunt hår. Enligt polisen ska han vara han ha en "tysk koppling" och förmodligen tala tyska.

Han hade aldrig blivit identifierad tidigare eftersom polisen trott att Madeleine försvann vid en annan tidpunkt, skriver Daily Mirror.

Bar samma kläder som Madeleine

Ett av vittnena, ett irländskt par, säger sig ha sett mannen bärandes på en flicka mycket lik Madeleine i området när hon försvann.

Martin Smith, som var på semester med sin fru Mary och deras familj, berättar att flickan var i djup sömn och tre-fyra år gammal, skriver The Sun.

Mannen ska enligt paret ha burit henne i en obekväm position längs en enslig väg i närheten av hotellet där hon försvann.

Hon ska ha haft "blekt brittiskt skinn", blont axellångt hår och en ljusfärgad eller rosa pyjamas - samma som Madeleine bar den aktuella kvällen.

Paret ska ha sett mannen med barnet kring klockan 22 - vid samma tid som Kate märkte att Madeleine saknades i lägenheten.

Två dagar senare pratade de med portugisisk polis men då gjordes inga fantombilder, skriver The Sun.

Ett genombrott i utredningen

Fantombilden beskrivs som ett genombrott i utredningen och polisen är nu mycket angelägen om att komma i kontakt med mannen.

– Fantombilderna är tydliga och vi skulle vilja att allmänheten tittade väldigt noggrant på dem. Om du vet vem denna person är, snälla kliv fram, säger Andy Redwood, chefsutredare vid Scotland Yard, enligt Guardian.

Mannens nationalitet är ännu okänd, men Redwood säger:

– Jag kommer att åka till Holland, Tyskland och Irland för be allmänheten om hjälp där.

I veckan åker Madeleines föräldrar till Tyskland för att medverka i ett tv-program om de nya uppgifterna, skriver Daily Mail.

Utesluter inte fler inblandade

Polisen utesluter inte att flera kan vara inblandade i Madeleines försvinnande. Inom kort kommer ytterligare fantombilder på potentiellt misstänkta män att släppas. Utredarna är bland annat mycket intresserade av att komma i kontakt med två tysktalande män som sågs i området samma dag som försvinnandet, skriver Daily Mail.

Ikväll sänder brittiska BBC en nygjord rekonstruktion av försvinnandet i programmet "Crimewatch". Rekonstruktionen är baserad på en mycket detaljerad tidslinje över försvinnandet som polisen tagit fram.

För att polisen ska få in tips om det nya huvudspåret - mannen med den tyska kopplingen - visas programmet även i Tyskland. Det sänds också i Nederländerna, om språket männen talar i själva verket är holländska. 

”Vägrar acceptera att Madeleine är död”

Scotland Yard har i sin nya utredning förhört 442 personer och gått igenom nästan 40 000 dokument, skriver Daily Mirror.

Madeleine försvann från hotellet Ocean Clum i semesterorten Praia da Luz den 3 maj 2007, bara några dagar innan hon skulle fylla fyra år.

Hennes försvinnande är ett av de mest uppmärksammade någonsin.

Föräldrarna, det brittiska läkarparet Kate och Gerry McCann, kommer att medverka i BBC:s program i kväll.

– Som föräldrar vägrar vi acceptera att Madeleine är död förrän vi sett klara bevis för att så är fallet, säger Gerry McCann till Daily Express.