Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Raka motsatsen till demokrati

Egentligen borde jag inte skriva en rad om de så kallade folkomröstningarna i Ukraina.

De saknar varje form av legitimitet och genomfördes dessutom under allt annat än godtagbara förhållanden.

Vilket inte hindrar att de ändå har en stark påverkan på händelseutvecklingen.

Hela processen är en tragisk fars där ett land är på väg att slitas sönder därför att Ryssland inte vill riskera att Ukraina ska gå förlorat och hamna i västlägret istället.

De så kallade folkomröstningarna föregicks av att beväpnade män ockuperade stadshus, polishögkvarter och andra myndighetsbyggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina.

Dessa uppenbart brottsliga handlingar följdes med att på rekordtid hålla folkomröstningar där inget av de normala attribut som krävs vid ett demokratisk val fanns närvarande.

Inga röstlängder, ingen oberoende kontroll av valurnorna och alldeles för få vallokaler.

Långa köer

Det senare hade ur arrangörernas synvinkel det goda med sig att det bildades långa köer framför vallokalerna vilket fick det att se ut som folk gick man ur huse för att rösta. När i själva verket mycket tyder på att många av väljarna, framförallt de som vill fortsätta vara en del av Ukraina, stannade hemma.

Att de som organiserade valet presenterade ett resultat redan innan vallokalerna stängt bidrar ytterligare till att dra ett löjes skimmer över hela tillställningen. Och till att det är svårt att ta de presenterade siffrorna på allvar.

89 procent påstås ha röstat för självstyre - i Luhansk hävdar man över 96 procent - och valdeltagandet sägs ha varit över 70 procent.

Att nio av tio ukrainare i den östra regionen inom loppet av några månader plötsligt skulle ha drabbats av en våldsam lust till självständighet framstår som mindre sannolikt.

Starkt missnöje

Särskilt med tanke på de opinionsmätningar som den senaste tiden gjorts i Ukraina, bland annat av ansedda institutet PEW. Enligt dem vill 70 procent av befolkningen i östra Ukraina tillhöra ett enat Ukraina. Till och med 58 procent av den ryskspråkiga befolkningen vill det. 27 procent vill ha någon form av självständighet. 15 procent har svarat att de inte vet.

Däremot visar samma opinionsmätning att det finns ett starkt missnöje hos ukrainarna, framförallt i de östra delarna, mot den nya regeringen i Kiev. I östra Ukraina anser två av tre att regeringen har ett dåligt inflytande på händelseutvecklingen.

Mätningen visar också att den ryska allmänheten ställer upp helhjärtat bakom president Putin.

Putin som genom att för några dagar sedan uppmana de ryssvänliga i östra Ukraina att ställa in sina folkomröstningar, distanserade sig från hela spektaklet och därmed kunde framstå som mer resonabel och förhandlingsvillig.

Presidentval

Men nu när folkomröstningarna väl genomförts säger Ryssland, enligt nyhetsbyrån Interfax, att man respekterar resultatet och att man hoppas arr det ska implementeras på ett "civiliserat sätt".

Rysslands inställning är med andra ord att de aktuella provinserna i Ukraina ska bli självständiga eller en del av Ryssland.

Om två veckor ska det hållas ett presidentval i Ukraina. Med tanke på dagens situation i landet är det tveksamt om det går att genomföra på ett godtagbart sätt i hela landet.