Här fångar de explosioner på solen

Publicerad 2014-05-08

En serie solutbrott har fångats på bild av fyra Nasa-satelliter.

Bilderna beskrivs som världsunika och kan hjälpa oss att förstå orsaken till de mystiska explosionerna på solen.

Bilderna släpptes på onsdagen och visar hur flera flammor, eller solfacklor som de kallas, reser sig från solens högra sida.

Nasa: Helt unikt

Utbrottet registrerades den 29 mars av fyra Nasa-satelliter och beskrivs som det bäst registrerade solutbrottet någonsin.

– Att ha inspelningar av en sådan intensiv solfackla från så många observatorier är helt unikt, sa Nasa på onsdagen.

Om ett solutbrott sker vid rätt tillfälle och med rätt förhållande till jordens magnetfält kan det störa kommunikationer från flygplan, skepp och militära anläggningar på jorden. I januari tvingades Nasa ställa in en raketuppskjutning efter ett massiv solutbrott.

Olika lager

Utbrottet var det första som registrerats av IRIS, en observationssatellit som sköts upp i juni 2013 för att övervaka solens olika lager. Inspelningarna från den 29 mars tros vara de första detaljerade bilderna på vad som händer i lagren under en solexplosion.

Gåtan bakom de så kallade solutbrotten har gäckat forskare i åratal. I det här fallet kunde man registrera hur flera magnetfält rörde sig i motsatt riktning mot varandra – vid upprepade tillfällen. Bara några minuter senare kunde stormen fångas på bild. Nu kan forskare rita upp en bild av flammornas start och utbrott – vilket kan hjälpa oss att lite närmare förstå de mystiska explosionerna.