Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obamas sista chans att vända opinionen

President Obama arbetar vid sitt skrivbord i Ovala rummet i Vita huset.

Tillståndet i nationen är förmodligen bättre än någon gång sedan Barack Obama tog över jobbet som USA:s president.

Med tillståndet för Obama förhåller det sig precis tvärtom.

I natt har han en av sina sista chanser att ändra på det.

När presidenten talar till nationen från den pampiga kongressalen i Washington D.C. är det med opinionssiffror som är de sämsta sedan han tillträdde som president i januari 2009. Bara strax över 40 procent av amerikanerna tycker att Obama gör ett bra jobb. Det är visserligen högre än när det var som sämst för George W Bush men de är ändå rätt nedslående för en person som i det närmaste betraktades som en frälsare när han flyttade in i Vita huset.

Obama kom i ett läge då finanskrisen var som absolut värst. Numera visar den amerikanska ekonomin klara tecken på att ha vänt. Optimismen är sakta på väg tillbaka.
Ändå är Obama mer impopulär på hemmaplan än någon gång tidigare. 2013 var förmodligen hans sämsta år som president.

Ett viktigt skäl är att hans hälsovårdsreform gått rejält på grund. Efter en rad problem när den sjösattes visar det sig nu att Obamas löfte om att de som ville behålla sin gamla sjukvårdsförsäkring skulle få göra det inte stämmer. Medvetet eller ej så ljög Obama.

Det har slagit hårt mot hans förtroende.

Ovanpå det kommer underrättelsetjänsten NSA:s avlyssningsskandaler avslöjade av visselblåsaren Edward Snowden. När NSA sysslade med liknande aktiviteter under president Bush tillhörde Obama de mest högljudda kritikerna. När avlyssningen fortsatt och utökats under hans presidentperiod så försvarar han till stora delar NSA. Det har inte precis stärkt hans förtroende.
Precis som så många presidenter före honom har Obama hamnat i lite av en återvändsgränd under sin andra mandatperiod. Republikanerna gör sitt bästa för att stoppa alla förslag som kommer från presidenten. Han har svårt att få igenom sin politik.

Därför är hans "state of the union", tillståndet i nationen-tal klockan 03 i natt svensk tid ett av hans viktigare. Det är den gången på året då flest amerikaner lyssnar på presidenten. Det är en av Obamas sista chanser att få folket med sig och hjälpa sitt parti att behålla majoriteten i senaten i mellanårsvalet till kongressen i november. Förlorar demokraterna sin knappa majoritet där så kan Obama glömma möjligheten att genomföra några större reformer under sina sista år vid makten. Då blir han en så kallad "lame duck" i förtid, en president med bakbundna händer.
Ett av huvudnumren i nattens tal kommer att bli Obamas löfte att höja minimilönen till 10 dollar i timmen, cirka 70 kronor, för arbetare på statliga kontrakt. Samtidigt kommer Obama uppmana kongressen att höja minimilönen för alla. Det har inte skett på sju år.

Höjningen är ett led i det som kommer att vara presidentens viktigaste agenda under hans återstående tid i Vita huset; att minska de ekonomiska klyftorna i samhället. Medan de rika kunnat lägga alltmer pengar på hög har medelklassen fått det stadigt sämre. Inte riktigt den utvecklingen man tänkt sig med USA:s första svarta president vid rodret.

Obama anser att den ökade ojämlikheten är det största hotet mot det amerikanska samhället. Större än det gigantiska budgetunderskottet.

Där lär en och annan republikan ha en annan åsikt om.