Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svårt sjuke Lennart, 60, får nu ett boende

Publicerad 2014-10-14

Efter Aftonbladets artikel ändrar sig kommunen.

Svårt sjuke Lennart Warring – som väger 34 kilo – beviljas nu ett omsorgsboende.

– Jag blev glad att de ändrade sig, säger han.

Det var i förra veckan som Aftonbladet berättade om Lennart Warring, 60. Han har en extremt sällsynt kärlsjukdom – Churg-Strauss syndrom – som drabbar en på miljonen.

Hos Lennart har den satt sig på lungorna. Han har bara 28 procents lungkapacitet kvar och svårt att andas. Lennart väger 34 kilo, kan bara äta lax, inte röra sig och är sängbunden.

Han får hjälp av hemtjänsten flera gånger om dagen, men endast några minuter per natt. Lennart vill ha hjälp dygnet runt och begärde därför att få komma till ett omsorgsboende, men Botkyrka kommun sa nej.

Efter Aftonbladets artikel kontaktades dock Lennart av vård- och omsorgsförvaltningen. Kommunen omprövade beslutet och beviljade Lennart omsorgsboende.

– Jag blev glad när de ringde, men det finns ingen plats än. De har svårt att hitta ett boende där de kan laga mat separat till mig, säger Lennart Warring.

Eftersom han har specialkost krävs ett tillagningskök på avdelningen. Lennart har därför ännu inte fått något erbjudande om boende, men hoppas att det ska lösa sig snart.

DRABBAR EN PÅ MILJONEN

Churg-Strauss syndrom drabbar en till två per miljon invånare, vanligen i 45-50-årsålder.

Innebär kärlinflammation. Cirkulationen försämras vilket medför skador i de organ som drabbas, främst lungor, övre luft­vägar och njurar. Lungsymptom och astma är mest framträdande symptom. Kan även ge symptom från mage och tarm samt feber, viktnedgång, trötthet och ledvärk. Även perifera nervsystemet påverkas. Hjärtproblem förekommer.

Syndromet misstänks vara auto­immunt.

Behandlas med immundämpande läkemedel vilket ger ­varaktig förbättring hos 90 procent.

Källor: Socialstyrelsen ”Ovanliga diagnoser”, samt ­Peter Bárány, docent och överläkare på njurmedicinska kliniken vid Karolins­ka universitetssjuk­huset.