Tänk på skyddet innan resan

Publicerad 2014-07-08

Familjen Kviby-Ettehag hade som tur var försäkringar som täcker vårdkostnaderna på Mallorca.

Men alla är inte skyddade, fastän de tror det.

– Har man inte försäkring är det inte roligt, då får man ringa banken och ta ett banklån, säger Andreas Kviby.

Carita Lindborg

Linda Kviby-Ettehag bröt käken i olyckan på bananbåten. Tack vare familjens hemförsäkring och en tilläggsförsäkring från kreditkortsföretaget behöver de inte bli skuldsatta på kuppen.

Men alla har inte ett skydd som verkligen täcker allt om olyckan är framme på resan.

– Det är viktigt att kontrollera sitt reseskydd. Ofta har man genom hemförsäkringen en reseförsäkring som ingår men det är viktigt att man tittar på vad för skydd man har och när den gäller, säger Carita Lindborg, biträdande chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Att bli akut sjuk kan få förödande effekter för den oförsäkrade. Ambulansflyg hem från Asien kan kosta runt en miljon kronor.

– Det viktiga är att försäkringen betalar vårdkostnaden för nödvändig akutvård och hemtransport. Till exempel om man skulle behöva ambulansflyg. Sedan får man titta på om det finns förseningsersättning och sådant, säger Carita Lindborg.

Oftast gäller reseförsäkringen i hemförsäkringen på resor upp till 45 dagar. Därefter behövs en till försäkring.

Räcker inte med "kortförsäkringen"

En resa kan bli billigare om du betalar med en traditionell banköverföring. Men när en resa betalas helt eller delvis med kreditkort brukar en reseförsäkring ingå. Carita Lindborg säger dock att det är viktigt att se över vad den täcker.

– Ofta är det en komplettering till hemförsäkringens reseskydd. I de flesta fall ger det avbeställningskydd och kompletterar med förseningsersättning och viss olycksfallsförsäkring, men det täcker inte vårdkostnader, säger hon.

I EU- och EES-länder har svenskar samma rätt som landets invånare till nödvändig vård. Men bara om du har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort, Försäkringskassans blå kort. Det är även bra att ta med ditt försäkringsbolags servicekort där det ofta står kontaktinformation och vilket skydd du har.

Någonting Andreas Kviby har lärt sig är att hädanefter alltid ha numret till SOS International sparat på mobilen.

– De har varit helt fantastiska och har ordnat med allt det praktiska efter olyckan, försäkringar med mera.