Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De jagar tiggare – via Facebook

Uppdaterad 2014-06-04 | Publicerad 2014-06-02

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet

Bilder på sovande människor, uppgifter om var de som tigger på dagarna befinner sig på nätterna och uppmaningar om att hälsa på dem. Nu finns en grupp på Facebook som kartlägger var de hemlösa EU-migranterna sover.

– Det känns helt fruktansvärt, säger Gustav Fridolin (Mp).

För ett par dagar sedan startades en grupp på Facebook vars syfte är att tipsa om var de människor som tigger på dagarna befinner sig på nätterna. Gruppen har över hundra medlemmar. På gruppens sida finns flera bilder på bilar, sovande människor och smygfoton på människor som sitter och tigger.

– Det känns helt fruktansvärt och väldigt osvenskt. Sverige ska vara ett land där vi möter människor med med solidaritet, inte ett land där man sparkar på de som ligger ner, säger Gustav Fridolin.

"En grupp där det sprids hat"

I ett av inläggen har en person detaljerat beskrivit var en grupp tiggare bor följt av texten ”Man skulle kanske åka och hälsa på dem och bjuda på en kopp kaffe”. I kommentarsfältet skrevs ordet ”molotovcocktail”, något som gillades av flera personer.

– Det här är uppenbart en grupp där det sprids hat mot några av de mest utsatta människorna i Europa och det väcker obehagliga associationer i ett Europa där romer möts av väldigt mycket våld och rasism, säger Gustav Fridolin.

Han hoppas att gruppen inte ska leda till att personer blir uppsökta och utsatta för brott, men är orolig över att just det skulle kunna ske.

– Det finns ju rapporter om människor som kommer till Sverige som utsätts för våld och det är väldigt skrämmande. Jag skulle vilja att de bemöttes av solidaritet och medmänsklighet, säger han.

Facebook låter gruppen vara kvar

Gruppen har väckt mycket uppmärksamhet i social medier och ett stort antal personer har anmält den till Facebook på grund av hatiskt innehåll. Facebook har dock valt att låta gruppen vara kvar, eftersom bedömningen gjorts att den inte bryter mot deras så kallade gemenskapsregler.

En av dem som reagerade starkt på gruppens innehåll är Anna Silver, som engagerat sig ideellt för att stödja hemlösa EU-migranter i Sverige. Bland annat har hon själv bott i deras läger i Stockholm och besökt deras hemby i Rumänien.

– Jag har sovit med dem i ett skjul i vintras för att förstå hur det är att leva i deras situation. Inga av dem bor i hus eller i fina bilar. Visst har en del av dem bilar, men det är inga dyra bilar och det är alltid flera personer som delar på dem. Det finns inga rika människor som sätter sig och tigger för att de vill det, de gör det för att de inte har något alternativ, säger hon.

"Jättefarligt"

Anna Silver  berättar om flera tillfällen då hon själv sett hur hemlösa EU-migranter utsatts för hot om våld och befarar att sådant beteende kan triggas av gruppen.

– Om man försöker kartlägga en specifik grupp i samhället och har en bild på SD på sin profilbild är det ganska tydligt att man inte gör det för att man vill gå dit och bjuda på kaffe. Jag tror att det är jättefarligt att folk samlas i sådana här forum, man vet inte vad de kan hitta på om de blir många, säger hon.

Behövs en polisanmälan

Om gruppens innehåll är att betrakta som olagligt är enligt polisen svårt att svara på i nuläget. För att kunna bedöma om något brott har begåtts krävs att någon gör en polisanmälan, något som enligt polisen inte har skett.

– Vad jag känner till har det inte kommit in någon anmälan om det här. Det finns inget förbud mot att fotografera såvida det inte är gjort i syfte att trakassera eller integritetskränka, men man måste titta på det enskilda fallet. Det behövs en anmälan i botten för att åklagare ska kunna göra en bedömning om det har begåtts ett brott eller inte, säger Sven-Erik Olsson, pressinformatör på polisen i Stockholms län.

Efter att gruppen har uppmärksammats i sociala medier har flera av inläggen ändrats eller tagits bort.