Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

IS får oroande fotfäste i Libanon

Grotesk förföljelse av kristna

I skuggan av Gazakriget flyttar de militanta islamisterna i IS fram sina positioner.

De har nu fot fotfäste i ett tredje land, Libanon.

En oroande utveckling. Ett storkrig i Mellanöstern rycker närmare och med det risk för ökat förtryck av kristna och andra minoriteter.

Delar av Irak och Syrien är redan i händerna på extremisterna i Islamiska staten, IS, tidigare Isis. Nu kontollerar man också staden Arsal i norra Libanon.

Det är första gången sedan inbördeskriget i Syrien inleddes för tre och ett halvt år sedan som en stad i Libanon faller i någon av de stridande parternas händer. Därmed ökar fruktan för att Libanon på allvar ska dras in i striderna och på nytt drabbas av ett förödande inbördeskrig.

Libanon har redan tidigare varit indraget i konflikten genom den Iranstöda shiamilisen hizbollah som är den dominerande maktfaktorn i landet. Hizbollahkrigare har gått över gränsen för att slås på president Assads sida mot de sunnimuslimska rebellerna. Deras insats bidrog till att regimen i Damaskus kunde ta kontroll över flera viktiga städer längs gränsen.

Men kriget fördes då inne i Syrien. Nu förs det även i Libanon.

Bräcklig fred

Libanesiska regeringsstyrkor har skickats för att försöka återta staden dit även många flyktingar från Syrien tagit sin tillflykt.

Libanon har en brokig etnisk sammansättning. 1975-90 pågick ett blodigt inbördeskrig där olika folkgrupper slogs mot varandra utefter politiska och religiösa skiljelinjer. Sedan dess råder en bräcklig fred. Rädslan finns hela tiden att striderna i Syrien ska få grupper i Libanon att börja slåss igen.

Terrordåd och politiskt motiverade dödskjutningar har förekommit regelbundet den senaste tiden i det lilla landet vid Medelhavet.

Ju fler nationer som dras in i den uppblossande konflikten mellan shia och sunnimuslimer desto större blir risken för ett storkrig i Mellanöstern där de två rivaliserande stormakterna Iran och Saudiarabien kan dras in mer direkt. Nu nöjer de sig med vapen och pengar som stöd till sina allierade.

Kyrkor stängs

I likhet med hur IS agerat i Syrien och Irak finns det skäl att anta att de kristna i Arsal får tre alternativ. Konvertera till islam, betala en särskild skatt eller fly. Annars väntar avrättning.

Det är samma behandling som kristna irakier fått under IS framgångsrika offensiv i norra Irak där man lagt under sig ett stort område som bebos av sunnimuslimer men där det också fanns många kristna. Staden Mosul uppges nu vara mer eller mindre tömd på kristna. Alla kyrkor har stängts. De flesta har valt att fly till kurdkontrollerade områden där de kan fortsätta utöva sin religion. Ett fåtal har valt att stanna och betala några dollar i månaden i skatt.

I IS "huvudstad" i de områden man kontrollerar i Syrien, Raqqa, är situationen densamma.

De kristna har varit en av flera drabbade minoriteter sedan USA:s invasion i Irak 2003 urartade till ett inbördeskrig. Men under IS har förföljelsen nått helt groteska proportioner. Tänk er att länder i EU skulle stänga alla moskéer och hota de muslimer som vägrar konvertera med avrättning.

IS våld mot kristna har fått FN:s säkerhetsråd att agera. I ett uttalande i går varnar säkerhetsrådet IS för att gruppen kan ställas till svars för brott mot mänskligheten. Man uppmanade också alla 193 medlemsstater att upprätthålla FN:s vapenembargo och ekonomiska sanktioner mot IS.

Även om säkerhetsrådets uttalande är en viktig markering är det inte många som tror att det ska få IS att upphöra med sina barbariska metoder.