Istapp dödade 14-åringen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-08

Töväder gör trottoarerna livsfarliga i många städer

En isklump dödade i går en 14-årig pojke på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Isklumpen var stort som ett bildäck och föll från ett hustak.

- Vi har befarat detta, säger Sören Carlsson Sanz på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm.

Aftonbladets fotograf Björn Elgstrand var av en slump på plats när olyckan inträffade igår kväll.

- Det föll istappar från husen överallt och jag gick mitt på gatan för att inte träffas. Plötsligt hörde jag hur någon ropade efter läkare bara 20 meter bort, säger han.

Det var en pojke som träffats av en fallande isklump. Pojken skadades mycket svårt och avled senare på Karolinska sjukhuset.

Fastighetsägaren är ansvarig

Det är fastighetsägaren som har ansvar för att snö och is inte faller från taket. Fastigheten på Drottninggatan ägs av Drott AB där någon nu kan komma att ställas till svars för vållande till annans död och brott mot ordningslagen.

Enligt Drotts vd Mats Mared fanns det röda varningsbockar utställda på platsen när olyckan inträffade. I övrigt vill han inte kommentera brottsmisstankarna men säger att han djupt beklagar det inträffade.

- Tankarna går till pojkens anhöriga, säger han.

"Enorma skador på skalle och axlar"

Enligt Sören Carlsson Sanz, chef för akutmottagningen på Södersjukhuset, var det väntat att en olycka skulle inträffa. Varje år skadas flera människor allvarligt.

- Det handlar om enorma skador på skalle och axlar. Jag får gåshud när jag tänker på det. De som överlever skickar vi omedelbart till neurokirurgen på Karolinska sjukhuset, säger han.

Där säger överläkare Bo-Michael Bellander att chansen att överleva ökat sedan sjukhuset fick sin traumaenhet men att konsekvenserna av en fallande istapp ändå är fruktansvärda.

Både Sören Carlsson Sanz och Bo-Michael Bellander tittar mycket noga efter istappar när de är ute och går.

- Det gör alla som sett vilka skador de kan orsaka, säger Sören Carlsson Sanz.

Fallande is höll också på att träffa Aftonbladets reporter Tore S Börjesson i går kväll. Ett stor isklump föll till marken bara någon halvmeter framför honom på Folkungagatan i Stockholm.

- Jag läste tidningen samtidigt och gick därför långsamt. Jag tror att det räddade mitt liv, säger han.

"Så illa har det inte varit sedan 1960-talet"

Den dramatiska isbildningen i många städer just nu hänger ihop med all snö som fallit. Blidvädret i kombination med värmen från vindar och takvåningar får snön att smälta på taken. Men eftersom stuprören är frusna växer isklumpen.

Fastighetsägareföreningen rekommenderar sina medlemmar att anlita experter för att utföra isröjningen.

Mest erfarenhet har landets plåtslagare som lägger tak på somrarna och skottar snö på vintrarna. Åke Tobiasson är en av dem.

- Jag kan inte prata nu, jag står på taket och knackar is. Så här illa ha det inte varit sedan mitten av 1960-talet, säger han när Aftonbladet når honom.

Isklumparna kan väga flera hundra kilo

Så klarar du dig från fallande istappar

Olle Castelius