Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Björklund pressad om skatter och skola

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-08-28

17,5 procent av niondeklassarna går inte ut med fullständiga betyg i nian.

Jan Björklund skyller ofta på regeringens skolpolitik, men enligt SVT har det att göra med nyanlända som inte hunnit med.

– Det är inte regeringens fel att nyanlända inte lärt sig svenska, men det är deras ansvar att vidta åtgärder, säger Jan Björklund.

Jan Björklund blev den sjätte partiledare att frågas ut i SVTs partiledardebatt.

17,5 procent av niondeklassarna gick inte ut med fullständiga betyg förra året, någonting som Jan Björklund skyllt på regeringens skolpolitik.

– Det är vår allvarligaste samhällsutmaning, det är var sjätte 16-åring som inte kommer in på gymnasiet och sedan kommer få svårt att få jobb, säger Jag Björklund.

Skolverket menar att detta handlar om att det kommit många nyanlända till Sverige, som inte hunnit ikapp.

– Det är inte regeringens fel att nyanlända inte lärt sig svenska, men det är deras ansvar att vidta åtgärder, säger Jan Björklund.

Under Jan Björklunds tid ökade också antalet niondeklassare som inte klarade sig, och var då på runt 13 procent enligt honom själv.

Svettiga skattesänkningar

Programledarna pressade även Jan Björklund i frågan om skatter.

Han säger sig nämligen vilja sänka skatterna för höginkomsttagare, men också satsa på sänkt skatt för kvinnor.

De vill alltså sänkta inkomstskatten för de som tjänar mer än 38 000 kronor i månaden, men det är dubbelt så många män som kvinnor som tjänar så mycket. Alltså blir det flest män som får ta del av den.

– Det är det som är en viktig orsak, att det är de som drabbas väldigt hårt. Hur du än räknar så har män alltid högre inkomst. Det är svårt för att vi har svårt att rekrytera dessa grupper. Det är för låga löner och för höga skatter.

Han påpekade att det var viktigt att sänka skatten för företag så att arbetsgivare som Spotify inte flyttar utomlands.

– Det är lite såhär: sticker de här framgångsrika personerna ut ur Sverige, ja då sitter vi som sitter kvar säga ”kolla vi är lite mer jämnlika”, men vi blir ju fattigare och det är dåligt för Sverige.

Liberalism och regeringsfrågan

Alla partiledare, i alla utfrågningar och debatter, blir pressade i frågan om hur de ska kunna bilda regering.

– Teorierna för hur det ska kunna gå till har vi diskuterat sönder och samman redan i våras, men nu väntar man bara på ett valresultat för att kunna föra diskussionen vidare, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Jan Björklund pratade också om hur Liberalismen hotas av extrema politiska rörelser.

Då ställde programledaren frågan om varför går det inte bättre för Liberalerna.

– En faktor är att många har tagit den liberala samhällsmodellen för givet, vi har hög levandsstandad, politisk demokrati och yttrandefrihet, vi har inte haft nazister och liknande. Men det är uppenbart nu, man kan inte ta det för givet, det är hotat, säger Björklund.