Splitterskyddad bandvagn på väg – om brandmän blir instängda i lågorna
Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2018-07-21
LJUSDAL/STOCKHOLM. Ljusdalsbränderna har växt till dubbla storleken på ett dygn.
Nu ber räddningsledningen Försvarsmakten om en splitterskyddad bandvagn – om brandmän skulle bli instängda i lågorna.
– Räddningspersonalen rör sig i ett farligt område och just nu finns det inte fordon som klarar av fallande träd och gnistor, säger Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.
Läget i Kårböle, Ljusdal kommun, har blivit så pass akut att räddningstjänsten har skickat en förfrågan till Försvarsmakten om en bandvagn modell 410 – ett fordon med splitterskydd som kan evakuera personal som riskerar att bli instängda i bränderna.
– Vi har fått en formell förfrågan och beviljat den. En bandvagn 410 kommer att lämna ledningsregementet i Enköping tidigt i morgon (läs söndag) och åka till Ljusdal, säger Rickard Wissman.
FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
”Det är ett fordon som kan hämta skadade personer”
Unikt för bandvagnen är att den är robust och klarar av att köra förbi fallande träd och eldhärjande områden. I dagsläget finns inget liknande fordon på plats i Ljusdal.
– Räddningspersonalen rör sig i ett farligt områden och det finns inte fordon som klarar av fallande träd och gnistor. Det här är ett tåligt fordon som kan hämta skadade personer eller personer som riskerar att bli skadade, säger Rickard Wissman.
Två tillbud med bandvagnsförare
Tidigare i veckan fick insatsen i Ljusdal ett tillbud med två bandvagnsförare. Elden fick en vindkantring och tog en oväntad väg. De var tvungna att evakuera.
– De fick hoppa ur sina vagnar och lägga sig på marken för att ta skydd för röken och vänta på nödräddningsgruppen, säger Hans Nornholm som är operativ chef för bränderna.
Han bedömer det som en lyckad räddningsinsats. Enligt räddningstjänsten har ingen blivit skadad än - men de vill ta höjd för att någon kan bli det.
– Vi skickar inte in personer där det finns en risk att de skadas, men vi tar höjd för en ökad säkerhetsrisk i brandområdet, säger Robert Strid, räddningsledare för insatserna vid Ljusdal.
Bränderna har växt till dubbla storleken på ett dygn
Fyra skogsbränder pågår i området. Rådande vindförhållande har försvårat släckningsarbetet - och på lördagen var bränderna fortfarande inte under kontroll.
Ny bränder har blossat upp och på lördagsförmiddagen brann 12 018 hektar i området runt Kårböle, vilket kan jämföras med 6 700 hektar på fredagen.
På fredagskvällen brann det på Nötberget, Enskogen, Ängra och Tovåsen. En dag senare brann det fortfarande på Nötberget, Enskogen, och Ängra.
Man har under lördagen lyckats släcka branden i Tovåsen. Samtidigt har en brand i Finnby, som evakuerades på torsdagen, blossat upp.
Drönare kan bli aktuellt
Försvarsmakten för dessutom en dialog med räddningstjänsten angående en drönare med nattkapacitet - men det har inte kommit någon formell förfrågan.
– Vi har använt drönare vid flera tillfällen tidigare när vi flyger över brandhärjade områden. På kvällstid kan man använda den för att se om det blossar upp någonstans eller om bekämpad mark pyr igen. Då kan vi flyga upp över ett stort område och få en helhetsbild, säger Rickard Wissman.