Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statsministern på blixtvisit i Irak – lovar truppförstärkning

Publicerad 2016-10-24

Sverige ska förstärka sin militärstyrka på plats i Irak.

Det lovade statsminister Stefan Löfven när han tidigare under dagen besökte landets premiärminister Haider al-Abadi i Bagdad.

Efter besöket fortsatte rundresan i Mellanöstern, och på måndagskvällen landade Löfven i Erbil i norra Irak.

– Det är en planerad del av resan, säger hans pressekreterare Jonatan Holst.

Tidigt i morse lämnade Stefan Löfven Saudiarabiens huvudstad Riyad och åkte vidare till Iraks huvudstad Bagdad, för att där träffa premiärminister Haider al-Abadi.

Fokus för mötet är den pågående offensiven för att befria Mosul från IS.

Skydda civila

Vid mötet tog Löfven återigen upp förstärkningen av den svenska militära insatsen från dagens 35 soldater till 70.

– Vi har diskuterat detta och Sverige kommer att utöka våra insatser mot Daesh för vi anser det vara så viktigt. Sverige planerar att dubbla antalet från 35 till 70 personer och även bli mera flexibla rent geografiskt, säger Löfven efter mötet, syftande på terrorgruppen IS.

Uppdraget för soldaterna är att vara militära rådgivare och utbilda och träna kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak.

Sedan en vecka pågår offensiven för att befria Mosul i norra Irak från terrororganisationen Islamiska Staten. Den irakiska styrkan på runt 30 000 soldater får stöd av en USA-ledd koalition. Även peshmergastyrkor deltar i striderna.

Hittills tycks operationen gå bra, men styrkorna har ännu inte kommit fram till Mosul. Staden som intogs av IS för två år sedan har en befolkning på runt 1,5 miljoner invånare och de kommer att drabbas hårt när staden intas, kanske till och med användas som mänskliga sköldar.

Stefan Löfven anser att alla krafter nu måste göra sitt yttersta för att skydda civilbefolkningen.

– Jag välkomnar den militära utvecklingen mot Daesh samtidigt som jag vet att det här kommer till ett pris. Jag uppmanar därför alla parter att göra sitt främsta för att skydda civila, säger Löfven.

FN:s säkerhetsråd

Under det korta besöket i Bagdad, som omgärdas av stora säkerhetsarrangemang, träffar Löfven också landets talman och president, samt flera kvinno- och fredsorganisationer.

Efter mötet fortsatte statsministern till Erbil i norra Irak, huvudstad i den till stor del självstyrande kurdiska regionen i norra Irak, endast tio mil från striderna runt Mosul.

– Det är en planerad del av resan, säger Stefan Löfvens pressekreterare Jonatan Holst.

– Vi kommer inte att ge någon mer information om vad statsministern ska göra i Erbil. Givet det rådande säkerhetsläget så vill vi inte säga mer nu. Vi kommer att gå ut med mer information om varför han är här och vem han besöker under morgondagen.

Nyhetsbyrån Rudaw har under kvällen lagt upp en videosekvens på Twitter där Stefan Löfven ses skaka hand med Nechirvan Barzani, kurdisk politiker och nuvarande premiärminister i irakiska Kurdistan.

Vid årsskiftet tar Sverige tillfälligt plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en av orsakerna till att Stefan Löfven nu reser flitigt i Mellanöstern. I augusti var han i Jordanien, i helgen stod Saudiarabien på schemat och nu är det Irak.

Krigen i Syrien, Irak och Jemen väntas stå högt upp på säkerhetsrådets agenda och för den svenska regeringen är det därför viktigt att knyta politiska kontakter med tunga regionala aktörer. Därför kan man också vänta fler resor i regionen framöver.

TT