Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Källor: Terrorcellen kommunicerade med IS

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

Terrorcellen som mördade minst 129 människor i Paris har stått i kontakt med Islamiska staten.

Europeiska och amerikanska underrättelseorgan uppger nu att de hittat krypterad kommunikation som ägt rum innan attackerna.

– Det här är krigshandlingar som sponsrats av barbarer i Syrien, säger inrikesminister Bernard Cazeneuve i fransk tv.

Terrorsekten IS tog tidigt på sig attentaten i Paris och bland de kända gärningsmännen finns kopplingar till organisationen.

Men innan attackerna har det inte funnits några underrättelser som kunnat förutspå vad som skulle hände fredagen den 13 november i Paris. Amerikanska underrättelsekällor uppgav kort efter attentaten att den typ av kommunikation som de kan fånga upp för att avstyra terrorattacker har lyst med sin frånvaro.

Nu uppger dock både europeiska och amerikanska underrättelseorgan att de i efterhand har lyckats spåra kommunikation mellan terrorcellen bakom Parismassakern och kända IS-medlemmar i Syrien, skriver New York Times.

Enligt tidningen så har kommunikationen varit krypterad. I nuläget är det oklart om det betyder etablerade sociala medier som Whatsapp som myndigheterna har svårt att övervaka, eller om det rör sig om mer sofistikerade krypteringstekniker, uppger New York Times källor.

IS var inblandade

Deras uppgiftslämnare säger att den information de hittills har hunnit samla in pekar på att IS inte bara har inspirerat till terrorattacken – utan att de har varit inblandade i att planera och kanske även i att genomföra dådet.

Underrättelsekällorna uppger också att terroristernas genomförande av attacken tyder på att de har stridsvana och att de fått hjälp med vad som troligen är omfattande förberedelser från en organisation som Islamiska staten, skriver New York Times.

En fransk tjänsteman säger till tidningen att detaljer som att gärningsmännen gett varandra understödd, att en fortsatt skjuta medan den andra laddat sitt vapen, pekar på att det fasansfulla terrordådet varit noggrant organiserat.

Frankrikes president Francois Hollande sa i lördags att ansåg att han anser att dåden i Paris är krigshandlingar.

– Det har förberetts, organiserats och planerats från utlandet med hjälp inifrån, sa presidenten.

Följ ämnen i artikeln