Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Exfrun: Jag startade bröllopsbranden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-17

Tände på som hämnd – 43 personer dog

Hon tyckte att ex-mannen "behandlat henne dåligt".

Därför hällde hon bensin på bröllopstältet och tände på när mannen gifte om sig i helgen.

43 kvinnor och barn dog i eldhavet i al-Jahara i Kuwait.

Många sörjer dödsoffren i bröllopsbranden.

Enligt tidningen al-Qabas har 23-åringen medgivit att hon med bensin tände eld på bröllopstältet som hämnd för ex-makens "dåliga uppträdande" mot henne före parets skilsmässa.

– Vi har identifierat gärningspersonen som medger att personliga motiv låg bakom brottet, sade en talesman för Kuwaits inrikesdepartement.

Bruden överlevde

Dödssiffran efter branden fortsätter att klättra och var på måndagen uppe i 43. Över 90 andra skadades.

Panik bröt ut när det fullsatta tältet, reserverat för kvinnor, började brinna och tältduken föll ner över festdeltagarna.

Bruden klarade sig, men hennes mor och syster omkom, skriver Kuwait Times.

Svåra att identifiera

Alla dödsoffer var kvinnor och barn. I den konservativa staten vid Persiska viken är män och kvinnor traditionellt åtskilda under bröllopsfirandet. Barnen deltar i kvinnornas firande.

Unders slutet av firandet kommer brudgummen för att hämta sin brud.

Sexton av de döda begravdes i söndags, resten kämpade myndigheterna ännu på måndagen med att försöka identifiera. Många av de döda var svårt sönderbrända efter branden, som beskrevs som den värsta civila katastrofen i Kuwait på 40 år.

"Fruktansvärd scen"

– Det var en fruktansvärd scen med lik och många skor på marken vid den enda utgången. De måste ha trampat över varandra, sade brandchefen Jasim al-Mansuri till engelskspråkiga dagstidningen Arab Times.

Av de skadade var på måndagen tillståndet kritiskt för fem. Specialistläkare från Tyskland och Storbritannien var på väg för att assistera vården.

Oljeriket har tillsatt en kommitté på hög nivå för att utreda katastrofen. Flera parlamentariker har riktat skarp kritik mot att räddningstjänsten reagerade långsamt, och mot att myndigheterna ser mellan fingrarna med säkerhetsbestämmelser för bröllopstält.