Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Arctic Sea kan ha spårats”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-14

Enligt uppgifter i ryska medier kan fartyget snart vara återfunnet

Mysteriet med det försvunna fartyget Arctic Sea kan snart vara löst.

Enligt uppgifter i ryska medier ska försvarsdepartementet ha lyckats fastställa fartygets rutt sedan det försvann på sin väg mot Algeriet.

Fortfarande är mycket lite känt om vad som har hänt fartyget och de 15 ryska sjömännen ombord. Uppgifter finns om att Arctic Sea ska ha blivit kapat två gånger. Första gången den 24 juli utanför Ölands kust. Andra gången i närheten av Portugal.

Det sista livstecknet från besättningen kom i form av ett SMS från en av sjömännen till hans hustru den 29 juli.

Kontakten bröts

– Men i stället för bokstäver i meddelandet var det bara någon slags abrakadabra, säger Sergej Portenko från ryska sjömansfacket, till tidningen Moskovskij komsomolets.

– Den 1 augusti lyckades svensk polis få kontakt med fartyget. Någon sa då till dem att allt var i sin ordning, sedan bröts kontakten. Vem som pratade med polisen, kaptenen eller piraterna, är inte känt.

Men nu kommer uppgifter om att specialister på ryska försvarsdepartementet kan ha fastställt fartygets rutt med hjälp av signaler från besättningens mobiltelefoner, uppger tidningen Tvoj den.

Bränslet snart slut

Sergej Portenko på ryska sjömansfacket är övertygad om att myndigheterna hela tiden har vetat var Arctic Sea befinner sig.

– Från rymden kan man följa allt. Varenda mobiltelefon sänder ifrån sig signaler som kan fångas via satelliter. Ett så här stort fartyg är omöjligt att inte lyckas pejla in, säger Portenko till Moskovskij komsomolets.

– Det är av hänsyn till besättningen som man inte berättar vad man vet.

Dessutom uppger ryska medier att bränslet ombord på Arctic Sea snart är slut. Vem som än styr fartyget måste snart föra det i hamn.