Så ger du köket ett budgetlyft!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-05

Minst 20 tips som inte kostar så mycket.

Det behöver inte kosta skjortan att göra om köket.

Du måste faktiskt inte riva ut hela inredningen.

Arkitekten Benjamin Melin Mandre ger sina bästa tips.

VÄGGARNA

Måla om! Ett ganska lätt sätt att få en dramatisk förändring på. Använd en blank färg som är lätt att torka av.

Kom ihåg! Måla en permanent anslagstavla med magnetfärg eller griffeltavelfärg.

SKÅPEN

Måla om skåpluckorna! Om du gör det själv så se till att du använder blank färg. Då går skåpen att rengöra ordentligt sen. Pensla eller rolla skåpen. Om du inte vill måla själv kan du lämna in luckorna till en målarfirma eller en billackerare. Vill du ha extra högblanka skåp så be dem använda billack. Att sprutlackera skåpluckor kostar cirka 200–250 kronor/styck.

Byt handtag! Knoppar och handtag av alla möjliga former och modeller finns lite här och där – i både små inredningsbutiker och större varuhus. Se också vad du kan hitta begagnat. Har du enhetliga skåpdörrar kan det bli fint om du har udda knoppar.

Gör egna handtag! Vill du ha personliga handtag så ta en bit tyg eller läder och vik dubbelt till en ögla. Fäst sedan ändarna på insidan av lådan så att själva öglan sticker ut över kanten.

GOLVET

Golva om! En förändring som gör stor skillnad. Ett parkettgolv kan den händige själv lägga in i köket. Ett klickgolv behöver inte vara så dyrt.

Måla! Har du ett slitet linoleumgolv kan du faktiskt måla det. Kolla bara ordentligt att det inte är en plastmatta du har, och se till i affären att du får rätt sorts färg. Rengör ­mattan ordentligt innan du sätter igång.

KAKLET

Kakla om! Begagnat kakel går utmärkt att använda. Det går också att kakla över gammalt kakel om det är helt och sitter ordentligt. Så slipper du knacka loss det gamla.

Gör en glasvägg! Måla en glasskiva och montera upp framför kaklet som stänkskydd. Se till att glaset är härdat.

Matcha träbänken! Det är snyggt att sätta upp en träskiva liknande den du har som bänk som stänkskydd.

DISKBÄNKEN

Satsa på en ny kran! När det gäller blandare lönar det sig inte att köpa billigt. Lägg hellre lite mer av budgeten för att få något som håller i längden.

BLERNA

Skapa stjärterum! Anpassa möblemanget efter hur många du vill få plats med i köket. Skapa en iläggsskiva till matbordet. Köp snygga klappstolar till de extra gästerna. När de inte används hänger de på krokar på väggen.

Köp gammalt! Samla ihop stolar på loppisar och måla om. Billigt och personligt.

BÄNKARNA

Byt skiva! Gamla bänkskivor blir lätt ofräscha. Billigast är att köpa en ny laminatskiva. Vill du ha en mer exklusiv touch så köp en lite tjockare. Vill du ha en träskiva är byggvaruhus och brädgårdar kanske inte det billigaste alternativet, men du får bra kvalitet.

Olja om! Snygga till den slitna träskivan genom att slipa och olja.

BELYSNING

Släng lysröret! Lysrörsbelysningen kan kännas kall och hård. Byt till halogenspotlights som ger ett mjukare ljus.

Köp en dimmer! Om du har en dimmer kan du snabbt ändra belysningen i köket. Från det skarpa arbetsljuset till det mysiga middagsljuset. Tänk på att lampan ska sitta lågt ovanför köksbordet så att man inte blir bländad.

TEXTILIER

Klä om! Byt klädseln på stolarna till ditt favorittyg. Eller sy en hel kappa till pinnstolen för en mer romantisk stil.

Tillåt kladd! Snygga och trendiga vaxdukar finns att köpa på Marimekko och Tiogruppen.

Dölj golvet! Har du ett fult och tråkigt golv så köp en snygg trasmatta.

DETALJER

Skapa av spill! Ibland uppstår små håligheter mellan skåp och vägg. För den händige är det lätt att snickra ihop en hylla för vinflaskor eller kokböcker.

Håll ordning! Köp nya lådinsatser – både för kryddorna och slevarna.

Ös på med accessoarer! Leta vackra burkar, krukor och krus att förvara saker i.

VITVARORNA

Köp begagnat! Om du inte tycker att det är för jobbigt att inte veta hur länge grejerna håller så kan du få en begagnad spis eller ett redan använt kylskåp ganska billigt.

Text: Emma Feuk och Viktoria Hårdstedt

Följ ämnen i artikeln