Sju myter om vaccinet – och experternas svar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-27

1. ”Man kan dö av vaccinet”

–?Jag vet inte något fall där man kan koppla ett dödsfall till vaccinet. Det är inte konstigt när så många människor vaccineras att några hinner dö under tiden. Och de här slumpmässiga dödsfallen tillskrivs felaktigt vaccinet, säger smittskyddsläkare Hans Bertil Hansson.

–?Det kan säkert hända någon, någonstans. Rent teoretiskt kan man tänka sig en kraftig allergisk reaktion skulle kunna få så allvarliga konsekvenser. Man kan inte säga att det är omöjligt att dö av vaccinet, men ytterst osannolikt, säger Jan Liljemark, professor på Läkemedelsverket.

2. ”Vaccinet ökar cancerrisken”

–?Det finns inget som säger det. Motsatsen är troligare. Det har till exempel gett positiv effekt att ge tuberkulosvaccin till cancerpatienter för att fördröja återfall, säger Jan Liljemark.

3. ”Man kan bli förlamad”

–?Det handlar om den väldigt ovanliga nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom. I samband med en vaccinationskampanj i USA 1976 fick flera sjukdomen. Men då använde man en helt annan typ av vaccin än i dag. Sjukdomen har inte funnits i högre utsträckning bland vaccinerade än icke-vaccinerade sedan dess, säger Jan Liljemark.

4. ”Du kan bli impotent”

Hansson.

–?Jag kan inte förstå hur man får ihop detta. Aldrig ens hört talas om något liknande. Detta är rent påhitt, säger Hans Bertil Hansson.

–?Ingen medicinsk mekanism skulle kunna orsaka detta. Men jag kan tänka mig att det är ett väldigt effektivt sätt att få unga män att avstå vaccin, säger Jan Liljemark.

5. ”Vaccinet orsakar sterilitet”

–?Jag har aldrig hört talas om det. Och förstår inte hur det skulle gå till, för så vitt jag vet så finns det ingen substans som skulle kunna åstadkomma detta. Sterilitet uppkommer av helt andra orsaker. Detta är en total skröna, säger Hans Bertil Hansson.

6. ”Det innehåller kvicksilver, barn kan få obotliga skador”

–?Vaccinet innehåller ovanligt lite kvicksilver. Ofta använder man tio gånger så mycket i vaccin, säger Liljemark.

–?Kvicksilverförgiftning kan ge allvarliga skador. Men här är inte frågan om några mängder. Du får i dig lika mycket på en till två fiskmåltider, säger Hansson.

7. ”Man kan få diabetes och ledgångsreumatism”

–?Det är mycket större risk att få de oönskade effekterna av svininfluensan än av vaccinet. Riskerna för att drabbas är väldigt små i båda fallen, säger Liljemark.

–?Tester på marsvin har visat att extremt höga mängder kan trigga igång dessa typer av reaktioner på immunsystemet. Men man måste ha lite tankeskärpa och inse att det är helt och hållet dosberoende, säger Hansson.

Läs mer:

ANNONS