Hundratals sjuka hundar säljs i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

Förra året fraktades flera hundra sjuka hundar till Sverige från Spanien.

Hundarna stämplas som friska och köparna vill rädda de från gatan.

Hjälporganisationen som står bakom verksamheten tjänar miljoner kronor på försäljningen.

Skåpbilen är full av staplade små burar. I varje bur trängs två hundar. Bilen ska transportera hundarna, i 30 graders värme, från Almuneca i södra Spanien till Sverige. Där finns de nya ägarna.

Vad de svenska hundköparna inte vet är att många av hundarna inte mår bra utan lider av sjukdomen Leishsmania. Det visar ett reportage i Uppdrag granskning som sändes i SVT på onsdagen.

Falska friskhetsintyg

Bilder på söta hundar visas på skärmen. Via en hemsida har svenskar valt ut vilka hundar som de vill adoptera för 4800 kronor från hundgården Julie Rescue.

De nya hundägarna får ett särskilt hundpass, som det är lag på i EU, där en veterinär har intygat att hundarna är friska. Men i reportaget avslöjas att det är hjälporganisationens ägare som själv fyller i passen. En veterinär har bara satt dit stämpeln och intygen stämmer inte.

De friska hundarna är i själva verket mycket sjuka när de anländer till Sverige. I reportaget intervjuas ägare som berättar hur de reagerade på att hunden fick sår, blev magrare och och fick feber.

– Han flämtade, hade sår på halsen och luktade illa ur munnen, berättar en kvinna i reportaget som har köpt en hund genom hjälporganisationen.

Svenska veterinärer kunde sedan konstatera att den led av Leihsmania. En sjukdom som ofta leder till att hundarna får njursvikt och dör.

Kan överföras till människor

Sjukdomen är ovanlig men har börjat spridas över världen. För att smittan ska överföras från djur till människor behövs en så kallad sandmygga. En insekt som inte finns i Sverige ännu.

–  Som smittskyddsläkare ser jag det här som ett hot som idag inte är stort, men som på sikt kan bli mycket bekymmersamt, säger läkaren och forskaren Leif Dotevall i programmet.

Enligt Uppdrag granskning såldes 671 hundar, de flesta till Sverige, förra året. Det innebär att Julie Rescue har tjänat miljontals kronor på sina affärer.