Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Eva, 96, förlorar halva pensionen

Publicerad 2012-02-29

Beskedet om den indragna pensionen har tagit Eva Bergdahl hårt. ”Jag bara gråter”, säger hon själv.

BANGKOK. Eva Bergdahl, 96 år, ligger i sängen och gråter.

Sonen Ingolf och hans familj i thailändska Cha Am är i chock: Fem månader efter att mamma Eva emigrerade från Karlskrona och hamnade i paradiset kom breven från de svenska myndigheterna:

– De drar in min garantipension. Jag vet inte hur jag ska klara mig. När jag ringde dem på Pensionsmyndigheten sa de åt mig att flytta hem igen om jag vill ha pensionen kvar, säger Eva Bergdahl till Aftonbladet.

Den vanligtvis smittande glada och pigga 96-åringen är ledsen ända in i själen, benen bär henne knappt. Hon känner sig uppgiven:

– Helst av allt skulle jag vilja ta livet av mig. Jag trivs här i Thailand. Jag vill inte flytta tillbaka. Jag orkar heller inte flyga så långt. Jag bli virrig på stora flygplatser.

”Vill inte ligga till last”

Tårarna rinner när hon förklarar vad som hänt:

– Sedan min man Erik dog för tio år sedan har jag haft en garantipension som ska täcka upp så att jag klarar mig. Nu när jag flyttat till Thailand vill myndigheterna dra in den här. Det handlar om 4 200 kronor som jag så väl behöver. Jag vill göra rätt för mig hemma hos Ingolf och hans familj, inte ligga till last, säger Eva.

– Jag har aldrig under mitt långa liv utnyttjat hemtjänst, socialtjänst eller någon annan kommunal service. Nu vill jag bara stanna här i Thailand och ha det bra resten av livet.

”Oanständigt”

Under livet i Sverige var Eva Bergdahl hemmafru, hennes man Erik var lokförare. Eva tog hand om barnen, skötte familjen. Det blev inte så mycket pensionsgrundande inkomst. Hittills har Eva fått ut 6 356 svenska kronor efter skatt. När garantipensionen dras in blir det cirka 2 700 kronor.

– Det är ju inte ens existensminimum. Jag förstår om det finns regler för allt i Sverige men det här är oanständigt mot en gammal människa som gjort rätt för sig hela livet, säger sonen Ingolf.

Den svenska garantipensionen betalas bara ut om man bor i Sverige eller inom EU. I annat fall dras den in. Något som många pensionärer i Thailand fått erfara.

”Måste komma personligen”

– Det värsta av allt är hur de svenska myndigheterna ser på en gammal kvinna. När jag ringde Skatteverket i Malmö och frågade om hur mamma skulle kunna få tillbaka sin pension svarade man att ”hon måste komma hit personligen med sitt pass och göra en anmälan om sin adress i Sverige”, berättar Ingolf.

– Givetvis kan vi ta hand om mamma ekonomiskt här utan garantipension. Men det är hon själv som vill ha sina pengar, betala för sig, köpa sina saker. Hon vill absolut inte ligga någon till last. Hon är en gammal människa med sina värderingar som man måste respektera.

98-åriga Eva Bergdahl från Karlskrona... - P4
Blekinge