Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Cancersjuke Chávez vädjade för livet i tv

Publicerad 2012-04-06

Grät i teve Venezuelas president Hugo Chavez höll ett tevesänt tal på skärtorsdagen, där han med tårar i ögonen berättade att han hade mer att ge.

Med tårar i ögonen berättade Venezuelas president att han inte var beredd att ge upp kampen mot cancer.

– Jag har mer att göra för det här landet och dess människor, sa Hugo Chávez i ett direktsänt tal.

Det är mycket kring Chávez hälsa som är oklart.

Att Venezuelas 57-årige president drabbats av cancer är känt. Att han opererats tre gånger inom loppet av ett år likaså.

Däremot vill presidenten inte tala om vilken sorts cancer han har, eller hur illa det är ställt med honom.

Återvände i onsdags

Efter att ha vårdats på ett sjukhus i Kubas huvudstad Havanna under en längre tid har presidenten nu återvänt till Venezuela, och på skärtorsdagen höll Hugo Chávez ett tal i sin hemstat Barinas. I det tevesända talet började Chávez att gråta efter att han hyllat Jesus, Ernesto ”Che” Guevara och den sydamerikanske frihetskämpen Simon Bolivar.

– Ge mig din krona, Jesus, sa Chávez med tårarna rinnande.

– Ge mig ditt kors, dina törntaggar så att jag kan blöda för din skull… Men ge mig liv, för jag har mer att göra för det här landet och dess människor.

Ingen enkel väg

Chávez berättade vidare att de senaste åren varit en känslomässig berg- och dalbana.

– Idag har jag en starkare tro än jag hade igår. Livet har varit en orkan, men för några år sedan så började mitt liv att inte vara mitt eget längre. Vem sa att vägen till revolution skulle vara enkel?

Presidenten sa sedan att han hade alla planer på att vinna höstens presidentval och fortsätta styra landet i ytterligare sex år. I de senaste mätningarna ledde han med cirka 13 procent mot värste rivalen, Henrique Capriles.