Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Högg med samurajsvärd – i kamp om två katter

Publicerad 2012-04-04

Hans kompis ville ha tillbaka sina två katter.

Då brast det för den 48-årige gotlänningen.

Han gick och hämtade ett samurajsvärd och en kniv och hotade vännen och ytterligare en person till livet.

Kniven som 48-åringen gick till attack med.

48-åringen passade katterna medan kompisen satt i fängelse. Nu var vännen var fri igen och hade flyttat till en lägenhet i en ort på Gotland, där han var inneboende. En eftermiddag i mars träffades de två i lägenheten. De blev då osams om katterna. 48-åringen lämnade bostaden, men kom tillbaka igen senare. Han hade då beväpnat sig med en kniv som han hotade vännen med.

”Erkänner olaga hot”

 När lägenhetsinnehavaren försökte gå emellan blev han också hotad. Enligt åklagaren försökte 48-åringen skära dem med kniven, men utan att träffa.

– Att det ska ha varit försök till grov misshandel förnekar min klient. Han har aldrig haft uppsåt att träffa med kniven. Däremot erkänner han olaga hot, säger 48-åringens advokat Lars Dahlström.

Dagen efter fortsatte konflikten. 48-åringen kom tillbaka till lägenheten – den här gången beväpnad med ett samurajsvärd. Enligt vännen högg mannen i ytterdörren till lägenheten och skrek att vännen inte skulle få tillbaka katterna.

Inget från Kill Bill

Men nu larmades polisen och 48-åringen kunde gripas. Två vittnen berättar hur mannen fortsatte hota även efter att poliserna övermannat honom. Mannen säger själv att han knappt minns det som hänt, men att han inte var ute efter att skada.

– Jag gjorde det bara för att skrämmas, säger han i förhören.

Enligt advokaten är det inte heller frågan om ett riktigt svärd.

– Det var inte något man ser i filmen ”Kill Bill” direkt. Det var ett prydnadssvärd för 200 kronor, säger Lars Dahlström.

48-åringen har nu åtalats för försök till grov misshandel, olaga hot, och skadegörelse. Rättegången inleds 16 april vid Gotlands tingsrätt.