Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Besked om Wanjas efterträdare dröjer

Publicerad 2012-04-23

"Det spretar"

I dagarna skulle valberedningens förslag till en ny LO-ordförande efter Wanja Lundy-Wedin presenteras.

Men beskedet dröjer.

– Det spretar i valberedningen, vi är inte överens ännu, säger Hans Tilly, ordförande i valberedningen.

På LO:s kongress den 25-28 i Stockholm ska en ny ordförande väljas efter Wanja Lundby-Wedin som då kliver av efter tolv år på posten. Än så länge har fyra kandidater nominerats av LO:s medlemsförbund. Två av dessa har överlägset störst stöd och det ser ut som det är mellan dem striden står. Det handlar om ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin, första vice ordförande i Kommunal.

Den här veckan var det tänkt att LO:s valberedning, som leds av Byggnads ordförande Hans Tilly, skulle komma med sitt besked om vem man nominerar som sin kandidat till posten. Men beskedet dröjer.

– Det blir tidigast i mitten av maj, så fort vi har lyckats enats i valberedningen. Än så länge spretar det, säger Hans Tilly.

”Ingen öppen omröstning”

Det är första gången i LO:s historia som organisationen genomgår en öppen valprocess, något som inte var planerat. Men efter att IF Metall förra året öppet lanserade Karl-Petter Thorwaldsson, så har andra förbund följt efter.

– Vi vill inte ha någon öppen omröstning på kongressen. När vi presenterar vår kandidat så kommer det visa på att den personen har brett stöd bland förbunden. Sedan kan de andra kandidaterna självklart välja att stå kvar, säger Hans Tilly.

Aftonbladet har tidigare berättat om den öppna och jämna striden mellan Baudin och Thorwaldsson och problemen för valberedningen att enas om en kandidat. Under våren har valberedningen träffat de olika kandidaterna och förbundsledningarna för de 14 medlemsförbunden som totalt har cirka 1,5 miljoner medlemmar.

En helt annan person kan nomineras

Baudin har stöd av bland annat Kommunal, som är LO:s största medlemsförbund, medan Thorwaldsson har mäktiga IF Metall i ryggen. Om de båda förbunden vägrar att acceptera en kompromiss, kan det leda till att en helt annan person blir den som nomineras av valberedningen.

Förutom Baudin och Thorwaldsson är även riksdagsledamoten Helén Pettersson (S) och Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg nominerade. Förutom en ny ordförande ska en vice ordförande och en avtalssekreterare väljas i LO-toppen.