Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Östros nobbar toppjobb – lämnar politiken i höst

Publicerad 2012-02-07

Bara dagar innan Håkan Juholt slutade som S-ledare blev Thomas Östros erbjuden rollen som utrikespolitisk talesperson.

Även efterträdaren Stefan Löfven ville ha honom i sitt lag.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att Thomas Östros nu bestämt sig för att lämna politiken till hösten.

– Jag är glad och lättad över att ha tagit det här beslutet, säger han.

För några veckor sedan flaggade ex-statsrådet Thomas Östros, Uppsala, för att han ser sin framtid utanför riksdagen. Men när det skulle ske ville han då inte berätta.

Sedan dess har han funderat intensivt på sin framtid och nu alltså landat i ett beslut.

”Ville vara ärlig”

Vilket han också meddelat Stefan Löfven.

– Han ville ha med mig i sitt lag och inleda en dialog om vad jag skulle göra. Då ville jag vara ärlig och säga till honom, nej, räkna inte med mig i ditt pussel, säger Östros.

– Men jag har också sagt att jag är beredd att hjälpa till med allt han vill hjälp med, även utanför riksdagen.

”Partiet i goda händer”

Thomas Östros är både glad och lättad över att Stefan Löfven nu leder Socialdemokraterna.

– Det känns väldigt tryggt. Han är min typ av Socialdemokrat. Framtidsinriktad och han signalerar trygghet, kunskap och effektivitet.

Vilket samtidigt har gjort hans eget beslut enklare.

– När vi var i fritt fall och kunde ha landat på 15 procent var det många som sa till mig, du måste stanna, du får inte lämna riksdagen. Nu känns det som att partiet är i goda händer.

”Ville inte ta över”

Förra året petades Thomas Östros som ekonomiskpolitisk talesperson av Håkan Juholt. Så sent som Juholts sista vecka som partiledare blev Östros erbjuden rollen som utrikespolitisk talesperson, efter Urban Ahlin som blev gruppsekreterare. Men även det var ett erbjudande han avböjde.

Det är lätt att tro att det handlar om bitterhet eftersom han aldrig blev partiledare. För ett år sedan var han en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Mona Sahlin.

Men det slår han helt i från sig.

– Det är ingen hemlighet att jag var beredd att bli partiledare för ett år sedan. Men så blev det inte, och det accepterade jag fullt ut. Men det startade en inre process hos mig där jag började fundera på vad jag ville göra istället. Den här gången, när Stefan utsågs, var jag inte alls intresserad. Jag hade redan då bestämt mig för att lämna politiken…

”Är inte bitter”

När Thomas Östros lämnar riksdagen till hösten har halva mandatperioden gått.

Vad han ska göra därefter är fortfarande höljt i dunkel. Han för samtal med Reinfeldt och Borg om jobb i den statliga sektorn och han överväger också några olika erbjudanden om uppdrag i det privata näringslivet. Utöver detta föreläser han också världen över om åren i Göran Perssons regering och arbetet med att sanera Sveriges ekonomi.

– Jag går utan någon som helst bitterhet. Jag känner att det här partiet har gett mig så mycket och att jag är tacksam för att jag har fått ha en rad väldigt ansvarsfulla uppdrag. Det är inte så illa för en bergsprängarson från Tornedalen.

När Thomas Östros lämnar riksdagen i höst blir det troligen Lena Sommestad, S-kvinnors ordförande, som tar hans plats. Hon står näst på tur.