Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Facebook anmäls till norska Datainspektionen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-26

Norska Konsumentverket vill undersöka om sajten bryter mot norska lagar

Kritiken mot Facebook växer.

Nu anmäler norska Konsumverket företaget till Datainspektionen.

– Facebook ska inte kunna avtala sig bort från grundläggande rättigheter, säger Konsumentverkets generaldirektör Thomas Nortvedt till NRK.

De senaste veckorna har Facebook varit utsatt för hård press.

Efter uppdateringar på sajten har flera säkerhetsmissar upptäckts. Bland annat har användarnas privata statusuppdateringar spridits offentligt på nätet och varit läsbara för alla – även de som inte varit medlemmar i communityn.

Grundläggande rättigheter

Nu anmäler det norska Konsumentverket företaget till den norska motsvarigheten av Datainspektionen.

Enligt Konsumentverket fråntas användarna grundläggande rättigheter när de blir medlemmar i Facebook, rapporterar NRK.

– Det vi tycker är problematisk är du inte vet var den insamlade informationen tar vägen. Du har cirka 150 kryssrutor du måste fylla i för att skydda dig från att Facebook inte ska sprida vidare informationen om dig, säger generaldirektören Thomas Nortvedt.

"Ska inte avtala sig bort"

Konsumentverket vill att Datainspektionen nu reder ut vad Facebook och andra sociala nätverkssidor har tillåtelse att göra.

– Facebook ska inte kunna avtala sig bort från våra lagstiftade rättigheter, eller hänvisa till lagar i Kalifornien. Vi vill i första hand undersöka om norsk lagstiftning gäller för Facebook, säger Nortvedt till NRK.

Datainspektionen kommer att behandla anmälan så fort som möjligt.

Lång tid

Men chefen Kim Ellertsen säger till NRK att det kan bli en lång utredningsprocess.

– Vi vet att andra länder i Europa, som har liknande lagstiftning som Norge när det gäller personuppgifter, har rett ut liknade frågor. Vi kommer först att undersöka vilka svar de har kommit fram till. Sen måste vi undersöka om den norska personuppgiftslagen gäller helt eller delvis för Facebook.