Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Torterade 14-åring – fyra åtalas för misshandel och hot

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

En 24-åring i Örebro tyckte att hans 14-åriga vän var för intresserad av samma tjej.

Pojken straffades då med slag, hot och utpressning.

I dag åtalades totalt fyra personer för inblandning i förföljelserna.

Det är 24-åringen och en 17-årig vän till honom som stått bakom hoten och misshandeln. Nu åtalas de båda tillsammans med två 19-åriga flickor som tros ha hämtat de pengar som 14-åringen tvingats betala.

Till en början fick den 14-årige pojken vara med i den åtalade 24-åringens gäng. Ett svartsjukedrama satte stopp för den vänskapet.

Brändes med tändare

Den 19 november förra året spårade situationen ur när alla inblandade befann sig i 24-åringens lägenhet i Örebro.

I åtalet beskrivs hur 24-åringen och en 17-årig kamrat hjälptes åt att slå pojken i ansiktet och på kroppen, ta stryptag på honom, bränna honom med en tändare och hota honom genom att hålla en kniv mot hans hals.

– Det var den här 24-åringens svartsjuka som inledde det hela. Han tyckte att 14-åringen blev för intresserad av samma tjej. Han och 17-åringen har i stora delar erkänt att de gjort det här, säger kammaråklagare Ove Svensson.

Ville ha pengar

Efter den första misshandeln kom hoten och kraven på pengar. Vid ett tillfälle krävdes 14-åringen på 600 kronor i så kallad "bötning" med hot om våld om inte pengarna kunde plockas fram.

Den misstänkte 17-åringen har vid ett annat tilfälle örfilat 14-åringen för att tvinga honom att betala.

Två 19-åriga tjejer har enligt åtalet tagit på sig att hämta de pengar som 14-åringen pressats på och misstänks därför för medhjälp till försök till utpressning. De nekar till brott.

– Är det vuxna människor så är det här ganska allvarliga brott. Nu är den ena en vuxen som varit med i misshandeln. När man dessutom börjar pressa folk på pengar så är det väldigt allvarliga saker, säger åklagare Ove Svensson.

Ett preliminärt datum för rättegång är satt till den 18 mars.