Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Daniels debut – i regn

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-21

I dag är det dags för hans debut.

Daniel Westling Bernadotte gör sitt första officiella framträdande med kungafamiljen efter bröllopet.

Aftonbladet är på plats i Örebro och följer festligheterna.

Vid 18-tiden höll kungen tal på Järntorget.

– Äntligen kan jag inleda med att säga "kära Örebroare", skämtade kung Carl Gustaf.

De möttes av ösregn.

Sedan blev vädret bättre.

Kungafamiljen är på plats i Örebro för högtidlighållandet av att Jean Baptiste Bernadotte valdes till tronföljare i Sverige för 200 år sedan. Det firades med tal av kungen, cermoni i S:t Nicolai kyrka, och kortege genom centrum.

Vid 18-tiden höll kungen tal på Järntorget. Han inledde med att skämta om en klassisk felsägning:

– Jag har sett fram emot att besöka Örebro väldigt länge av flera orsaker. Bland annat att jag äntligen kan inleda med att säga "kära Örebroare".

Annars handlade talet om Sveriges och familjen Bernadottes historia. Kungen avslutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Nu väntar en avslutande middag och fest på Örebro slott med 160 inbjudna gäster.

"En stor lycklig familj"

Tidigare under dagen hölls en cermoni i S:t Nicolai kyrka. Kungafamiljen anlände till kyrkan vid 16-tiden i tre olika bilar prydda med svenska flaggor, eskorterade av polismotorcyklar. De kom ut ur bilarna och vinkade åt åskådarna.

– Daniel kramade om Carl Philip innan de gick in i kyrkan. De såg verkligen ut som en stor lycklig familj, säger Aftonbladets Jenny Modin.

Viktoria är klädd i en mörkblå klänning, och Madeleine i en champagnefärgad. Drottning Silvia har en ceris dräkt.

Regn tidigare i dag

Nu är vädret bättre, men när kungafamiljen anlände till Stjernsunds slott i Askersund tidigare i dag var det snålblåst och ösregn. Efter att ha lyssnat på körsång gick kronprinsessan Victoria och prins Daniel fram till åskådarna, ett par hundra personer, som samlats och skakade hand med många av dem.

– Hela kungafamiljen såg glada ut och Daniel och Victoria tog sig tid att prata med folk, säger Annika Sohlander, Aftonbladets reporter på plats.

Daniel fick också en bukett blommor från åskådarna.

Äldre dam gav Silvia rosor

Kungafamiljen åt lunch på slottet tillsammans med bland andra landshövdingen i Örebro Rose-Marie Frebran, ordförandena i kommunstyrelsen i Örebro respektive Askersund, ärkebiskop Anders Wejryd och företrädare för Vitterhetsakademien.

På Stjernsunds slott övernattade kung Carl XIV Johan under sina resor mellan Stockholm och Oslo.

I samband med att det kungliga sällskapet skulle gå in i slottet ställde Victoria och Daniel upp för fotografering. Då passade drottning Silvia på att gå ner till en äldre dam bland åskådarna som överlämnade en bukett rosor.